Credits
#
436
#
436

Extension of a villa

Not only the on-site facilities, but also the task itself is both exciting and complex. The steep, thin plot offers an excellent panorama at the foot of Hármashatár Hill, but is difficult to reach. The surrounding tissue is heterogeneous, the existing house is compact and contains nice details, but it is in poor condition and does not fit the desired function. Despite the all the difficulties, we decided to keep and expand it.

Location

The building on the plot is one of the last free-standing typical villas of the area, built around 1940, with an exciting mass, façade and interior details. Its appearance is made unique by its high-sloping, complex roof shape, as well as the two counter-shaped pediments forwards and backwards. The forward-facing pediment was oriented towards the panorama, with a semicircular, pedestal-like terrace below, while the other one opened towards the garden.

Up to the height of the basement floor, the house has been covered with yellowish sandstone, and above it the off-white plaster covers the facades. The arched porch of the main entrance has been covered over the years.

The interior of the house also contains exciting details: a corner window design towards the garden with a carved ceramic column, blue, built-in lighting; a beautifully carved wooden staircase; we can access the terraces with wide sliding doors that can be pushed into the wall.

Unfortunately, the house is in a rather bad condition, the terrace slab is torn from the soaks, the floor beams are rotten, the iron is visible from the concrete steps of the garden, the doors and windows are warped, the roof structure contains several rotten elements, the internal wooden stairs are almost inescapable.

‍Functional needs

The functional proposal is a comfortable living space for the family with a spacious living room, dining room, kitchen, two bedrooms, and other rooms that serve them. There is also an indoor pool area, as well as a guest room, study, and a garage for two cars.

This cannot be accommodated in the existing building, so the house had to be expanded.

 

Architectural needs

The existing villa building opens in two directions: on the one hand, it is tuned to the panorama in the north-east direction, and on the other hand, it provides a garden connection to the back, wooded part of the plot. The expansion should be positioned so as not to disrupt these connections, but rather to facilitate them.

The plot has a very marked slope, so when installing new masses, the outstanding aspect is to do as little earthwork as possible.

In summary, the main aspects of the architectural design were: ensuring closure from the north-west neighbor; proper orientation of functions; creation of usable and protected outdoor areas; providing a free view of the city; the car storage solution as close to the entrance as possible; protection of the existing villa building with new interventions; contemporary, sleek, elegant design of the new elements.


Architect

Ábrahám Tamás, Hellenpárt György

Interior Designer
3D Artist
Landscape Architect
Landscape Architect
Landscape Architect
Function
Competition
Year
2019
Location

Budapest III. kerület

Client

Sarisoy Bozsena, Sarisoy Sinan

Photography
Awards
Publications
Function
Competition
Year
2019
Location

Budapest III. kerület

Client

Sarisoy Bozsena, Sarisoy Sinan

Photography
Awards
Publications
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
Képalá szöveg inside of a div block.
No items found.