Impresszum

Zlin - Velke Kino

A zlini nagy mozi megújítása ellentmondásokkal teli feladat. A modernista épület ma műemléki védettséget élvez, a település központi helyén álló épület meghatározó eleme a városszövetnek. Ugyanakkor szerkezetileg kritikus állapota miatt volt kénytelen a városvezetés bezárni és a felújításra kiírt pályázattal a megújítást elindítani.

A mozi építésének története azonban sok kérdést von a cél köré. A házat eredetileg ideiglenes építményként emelték, ennek megfelelő szerkezeti minőségben készült, azzal a céllal, hogy néhány éven belül, a végleges mozi megépítésekor elbontják. Az új mozinak végül csak a tervei maradtak, míg az ideiglenes építmény mára omladozó műemlék lett. 

A több alkalommal átépített és korszerűsített ház helyét prózai ok határozta meg: a Bat’a cipőgyár bejáratával szemben épült, hogy a gyárat ebédidőben elhagyó munkások az időjárás elől behúzódhassanak, a pihenőt munkás propaganda filmek aláfestésével töltve. Az épület egyszerű csarnokszerkezete a terep természetes lejtését fedve alakította ki a lejtős nézőteret, ez a gesztus a megőrzött épület legegyszerűbb és legnagyszerűbb erénye.

Tomáš Baťa és a Bat’a cipőgyár volt felelős a város fellendítéséért és a modernista várostervezési elvek importálásáért. A város és a gyár fejlődését rendkívüli pragmatizmus kísérte végig. Ezért ha a ház születésének a körülményeit és a kialakult állapot viszontagságait vizsgáljuk, egyértelműnek tűnik a döntés, hogy a műemlék épületet az eredeti szemlélet alapján el kellene bontanunk és helyette egy új, korszerű épületben pótolni a funkciót.

A ház azonban az évtizedek során eszmei értékeket nyert. A minden évben megrendezett ifjúsági filmfesztivál, Közép-Európában a legnagyobb, a város meghatározó rendezvénye. A városközpont tereinek folyamatos megújítása lassan eléri a mozi területét is, így aktuálissá vált az igény a környezetének újragondolására is.

Építész

Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely, Nagy Iván, Varga Katalin

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Mozi és Rendezvényközpont

Pályázat

nemzetközi tervpályázat, II. díj

Év
2020
Helyszín

Zlin, Csehország

Zlin
,
CZ
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Mozi és Rendezvényközpont

Pályázat

nemzetközi tervpályázat, II. díj

Év
2020
Helyszín

Zlin, Csehország

Zlin
,
CZ
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
455
#
455

Zlin - Velke Kino

Summa

A zlini nagy mozi megújítása ellentmondásokkal teli feladat. A modernista épület ma műemléki védettséget élvez, a település központi helyén álló épület meghatározó eleme a városszövetnek. Ugyanakkor szerkezetileg kritikus állapota miatt volt kénytelen a városvezetés bezárni és a felújításra kiírt pályázattal a megújítást elindítani.

A mozi építésének története azonban sok kérdést von a cél köré. A házat eredetileg ideiglenes építményként emelték, ennek megfelelő szerkezeti minőségben készült, azzal a céllal, hogy néhány éven belül, a végleges mozi megépítésekor elbontják. Az új mozinak végül csak a tervei maradtak, míg az ideiglenes építmény mára omladozó műemlék lett. 

A több alkalommal átépített és korszerűsített ház helyét prózai ok határozta meg: a Bat’a cipőgyár bejáratával szemben épült, hogy a gyárat ebédidőben elhagyó munkások az időjárás elől behúzódhassanak, a pihenőt munkás propaganda filmek aláfestésével töltve. Az épület egyszerű csarnokszerkezete a terep természetes lejtését fedve alakította ki a lejtős nézőteret, ez a gesztus a megőrzött épület legegyszerűbb és legnagyszerűbb erénye.

Tomáš Baťa és a Bat’a cipőgyár volt felelős a város fellendítéséért és a modernista várostervezési elvek importálásáért. A város és a gyár fejlődését rendkívüli pragmatizmus kísérte végig. Ezért ha a ház születésének a körülményeit és a kialakult állapot viszontagságait vizsgáljuk, egyértelműnek tűnik a döntés, hogy a műemlék épületet az eredeti szemlélet alapján el kellene bontanunk és helyette egy új, korszerű épületben pótolni a funkciót.

A ház azonban az évtizedek során eszmei értékeket nyert. A minden évben megrendezett ifjúsági filmfesztivál, Közép-Európában a legnagyobb, a város meghatározó rendezvénye. A városközpont tereinek folyamatos megújítása lassan eléri a mozi területét is, így aktuálissá vált az igény a környezetének újragondolására is.

No items found.

A javasolt koncepciónk az ellentmondások közepette egy egyszerű, logikus megoldásra törekszik. Kiindulópontként František Lydie Gahura eredeti állapotban megtervezett épületét tekintjük, megtisztítva azt az évtizedek által rárakódott rétegektől. 

Az eredeti épület csarnokterét egy egyszerű háromszintes új faltesttel osztjuk ketté, a mai igényeknek megfelelően tagolva újra a teret. A behelyezett fal fogadja magába a kiszolgáló területeket, kisebb közösségi és irodaterületeket és az akadálymentes közlekedést. 

A fal nyugati oldalán a csökkentett méretű, osztható multifunkcionális terem, keleten az új előcsarnok húzódik végig. A terem maximális befogadóképessége az évente megrendezett filmfesztivál igényeit szolgálja ki. A rövid eseménytől eltekintve azonban nincs szüksége a városnak ekkora rendezvénytérre, ezért azt mobil elmekkel, válaszfalakkal és széksorokkal tettük felxibilissé.

Az új előcsarnok, mely az eredeti lépcső mellett kapcsolódik a korábbi előtérhez, két szinten körülvéve a nagytermet, teljes hosszában megnyílik a város felé. Ez a megnyitás, az épület új arca, a városközpont felé fordul. Az új előcsarnok városi nappaliként revitalizálja a kapcsolódó területeket, míg az épület frontján az eredeti megjelenést idési a ház. 

A tér belső tereit meghatározza a kapcsolódó tereppel párhuzamosan futó eredeti lejtés. Így kapcsolódhat az előcsarnok teljes hosszban a várohoz, a lejtős terep pedig izgalmas lehetőségeket rejt a belső terek finom tagolására.