Impresszum

Erdőalja úti villaépület bővítése

Nemcsak a helyszíni adottságok, hanem maga a feladat is egyszerre izgalmas és bonyolult. A meredek, vékony telek a Hármashatár-hegy lábánál kitűnő panorámát nyújt, azonban nehezen megközelíthető. A környező beépítés heterogén, gombamód nőnek ki a hegyoldalból a zavaró léptékű elemek. A meglévő ház szép részleteket tartalmaz, kompakt, nyugodt tömegű, de rossz állapotú és nem fér bele a kívánt funkció. Mégis a nehézségek ellenére a megtartása és bővítése mellett döntöttünk.

helyszín

A telken lévő épület a környék beépítésére valaha jellemző, szabadon álló villáknak egyik utolsó képviselője, 1940 körül épült, izgalmas tömegformával, homlokzattal és belső részletekkel rendelkezik. Megjelenését a magas hajlású, összetett tetőformája teszi egyedivé, valamint az ellenpontosan kialakított két oromfal előre és hátrafelé. Az előre néző oromfal a panorámára lett tájolva, alatta félköríves, talapzatszerű terasszal, míg a hátsó a kert felé nyit.
A pincefödém magasságáig sárgás homokkő burkolatot kapott a ház, fölötte törtfehér színű vakolat borítja a homlokzatokat. A főbejárati boltíves tornác az évek során beépült.

A ház belseje is tartogat izgalmas részleteket: a kert felé egy sarokablak kialakítás faragott kerámia oszloppal, ülőkékkel, beépített világítással; szépen faragott falépcső köti össze a szinteket; falba betolható széles tolóajtókkal juthatunk ki a teraszokra.

Sajnos viszont meglehetősen rossz állapotban van a ház, a terasz födém a beázásoktól beszakadt, a födémgerendák elkorhadtak, a kerti betonlépcsőből kilátszanak a vasak, a nyílászárók megvetemedtek, a tetőszerkezet több korhadt elemet tartalmaz, a belső falépcső is szinte menthetetlen.

funkcionális igények

Az épület új rendeltetének a magját képezi egy kényelmes élettér egy család számára tágas nappalival, étkezővel, konyhával, két hálószobával, és az ezeket kiszolgáló egyéb helyiségekkel. Ezen kívül beltéri medencetér is készült, valamint vendégszoba, dolgozószoba, és egy támfalgarázs két gépkocsi számára.

Ez a meglévő épületben nem helyezhető el mind, ezért a házat bővíteni kellett. Igény volt a fő lakótér egy szinten való elhelyezése, nyitás a panorámára, meglévő tetőtér beépítése, nyitás a kertre és zárás a szomszédoktól a lehető legjobban.

építészeti igények

A meglévő ház építészeti értéket képvisel, így minél inkább óvnánk a megjelenését a felújítás-bővítés során. A telken központi helyet foglal el, nehezen bővíthető kompakt tömege miatt. A szabályozásban a beépíthető rész gyakorlatilag az épület közvetlen közelét jelenti, oldalirányban hely hiánya miatt nem is lehetséges. A ház előtt és mögött adódik lehetőség új épületrészek elhelyezésére.

A meglévő villaépület viszonylag jó pozícióban van - nagyjából egyenlő távolságra mindegyikszomszédtól. Az Erdőalja úthoz közvetlenül kapcsolódó telkeken lévő szomszédok a magasságkülönbség miatt nem zavaróak, a nyeles telkeken lévő szomszéd épületek viszont rálátnak a villára, ennek hatását mérsékelni kell építészeti vagy kertrendezési eszközökkel. A nyugati szomszéd a leginkább zavaró az épület léptéke és közelsége miatt, így erről az oldalról megfelelő zárást kell biztosítani az új bővítéssel.

Mint említettük, a meglévő villaépület két irányba nyit: egyrészt az észak-keleti irányba a panorámára van hangolva, másrészt kertkapcsolatot biztosít a telek hátsó, erdős részéhez. A bővítést úgy kell elhelyezni, hogy ezeket a kapcsolatokat ne zavarja, inkább rásegítsen.

A telek igen markáns lejtéssel rendelkezik, így az új tömegek telepítésénél az is kimagasló szempont, hogy minél kevesebb földmunkával megoldható legyen, illetve minél több ponton lehessen kapcsolatot keresni a kerttel.

Összegezve az építészeti kialakítás főbb szempontjai a következők voltak: zárás biztosítása az észak-nyugati szomszéd felől; a funkciók megfelelő tájolása; használható és védett kültéri területek kialakítása; szabad kilátás biztosítása a városra; a gépkocsi tárolás megoldása a nyélhez minél közelebb; a meglévő villaépület védelme, kiemelése az új beavatkozásokkal; az új elemek kortárs, letisztult, elegáns kialakítása.

tervezett megoldások

A gépkocsi tárolót igyekeztünk minél inkább a megérkezés közelébe helyezni anélkül, hogy kitakarná a házat az utca felől. Ez az elhúzás lehetővé teszi, hogy a villaépület előtt a zöld rézsű érvényesüljön, ami így kiemelést ad a háznak, szoborszerűvé teszi a kertben.

A meglévő épületet igyekeztünk maximálisan megtölteni a kívánt funkciókkal, ezáltal a bővítés mértékét minimalizáltuk. Megkerestük a háznak azon részét, ahol a legkevésbé zavaró a hozzáépítés: ez a hátsó oromfal közelében adódott, mivel a meglévő kerti lépcső egyébként is menthetetlen állapotban van, így itt elkerülhetetlen a beavatkozás. Az utca felé nyilvánvalóan nem keresgéltünk, mert az korlátozná a meglévő épület kilátását, illetve egy szép nagy feketefenyő is van a ház mellett,amit nem szeretnénk eltávolítani. A hátsó bővítés megoldja a vizuális lerekesztést is a kellemetlen szomszédtól, és a régi házzal együtt egy védett teraszt fog közre a kert leghasználhatóbb részén.

Az új tömeg - egy egyszerű oromfalas, magastetős egység - egy nyaktaggal kapcsolódik a villaépülethez. Ugyanazt a meredek hajlású tetőformát kapta, mint a meglévő ház, így szépen illeszkedik annak tömegéhez. Finoman kibillen az oldalkert felé,így egyrészt növeli a használható terasz méretét, másrészt izgalmas átlátásokat okoz: kikacsint a régi ház mellett a panoráma irányába, és finoman megmutatja magát a kortárs beavatkozás az utca felé, valamint a régi ház is kilát a hátsó erdőre.

A tagolt, összetett formájú villaépület mellett egy visszafogott, elegáns, kortárs ellenpontot igyekeztünk kialakítani, mely a meglévő tetőforma megidézésével mégis szintézisre törekszik, keresi a kapcsolódási lehetőséget a régi épülettel, de nem akarja elnyomni azt.

Építőanyagokban is inkább a hagyományra törekedtünk, a régi házon fehér, rusztikus vakolatot terveztünk, mint amilyen most is. A lábazati sávot külön kezeljük, a meglévőhöz színvonalban hasonló burkolatot helyeznénk rá. A tető a felújítás során hasonló színű és mintázatú cserépfedést kapna.

Az új épület is vakolt felületű, de kortárs, törtfehér, sávos struktúrával, míg a tetőre színtónusban hasonló, egyenes vágású betoncserepet terveztünk.

A telken fakivágás nem történik. A területrendezés során a meglévő növényzet megtartása a cél, emellett új növényzet telepítése, a meglévő állapottal összhangban történik. Épített elemeket csak a rendeltetésszerű használathoz szükséges mértékben terveztünk.

Építész

Ábrahám Tamás, Hellenpárt György

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész

Takács Dániel

Funkció
Pályázat
Év
2019
Helyszín

Budapest III. kerület

Budapest III.
,
HU
Megrendelő

Sarisoy Bozsena, Sarisoy Sinan

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció
Pályázat
Év
2019
Helyszín

Budapest III. kerület

Budapest III.
,
HU
Megrendelő

Sarisoy Bozsena, Sarisoy Sinan

Fotó
Díjak
Publikációk
#
436
#
436

Erdőalja úti villaépület bővítése

Summa

Nemcsak a helyszíni adottságok, hanem maga a feladat is egyszerre izgalmas és bonyolult. A meredek, vékony telek a Hármashatár-hegy lábánál kitűnő panorámát nyújt, azonban nehezen megközelíthető. A környező beépítés heterogén, gombamód nőnek ki a hegyoldalból a zavaró léptékű elemek. A meglévő ház szép részleteket tartalmaz, kompakt, nyugodt tömegű, de rossz állapotú és nem fér bele a kívánt funkció. Mégis a nehézségek ellenére a megtartása és bővítése mellett döntöttünk.

helyszín

A telken lévő épület a környék beépítésére valaha jellemző, szabadon álló villáknak egyik utolsó képviselője, 1940 körül épült, izgalmas tömegformával, homlokzattal és belső részletekkel rendelkezik. Megjelenését a magas hajlású, összetett tetőformája teszi egyedivé, valamint az ellenpontosan kialakított két oromfal előre és hátrafelé. Az előre néző oromfal a panorámára lett tájolva, alatta félköríves, talapzatszerű terasszal, míg a hátsó a kert felé nyit.
A pincefödém magasságáig sárgás homokkő burkolatot kapott a ház, fölötte törtfehér színű vakolat borítja a homlokzatokat. A főbejárati boltíves tornác az évek során beépült.

A ház belseje is tartogat izgalmas részleteket: a kert felé egy sarokablak kialakítás faragott kerámia oszloppal, ülőkékkel, beépített világítással; szépen faragott falépcső köti össze a szinteket; falba betolható széles tolóajtókkal juthatunk ki a teraszokra.

Sajnos viszont meglehetősen rossz állapotban van a ház, a terasz födém a beázásoktól beszakadt, a födémgerendák elkorhadtak, a kerti betonlépcsőből kilátszanak a vasak, a nyílászárók megvetemedtek, a tetőszerkezet több korhadt elemet tartalmaz, a belső falépcső is szinte menthetetlen.

funkcionális igények

Az épület új rendeltetének a magját képezi egy kényelmes élettér egy család számára tágas nappalival, étkezővel, konyhával, két hálószobával, és az ezeket kiszolgáló egyéb helyiségekkel. Ezen kívül beltéri medencetér is készült, valamint vendégszoba, dolgozószoba, és egy támfalgarázs két gépkocsi számára.

Ez a meglévő épületben nem helyezhető el mind, ezért a házat bővíteni kellett. Igény volt a fő lakótér egy szinten való elhelyezése, nyitás a panorámára, meglévő tetőtér beépítése, nyitás a kertre és zárás a szomszédoktól a lehető legjobban.

építészeti igények

A meglévő ház építészeti értéket képvisel, így minél inkább óvnánk a megjelenését a felújítás-bővítés során. A telken központi helyet foglal el, nehezen bővíthető kompakt tömege miatt. A szabályozásban a beépíthető rész gyakorlatilag az épület közvetlen közelét jelenti, oldalirányban hely hiánya miatt nem is lehetséges. A ház előtt és mögött adódik lehetőség új épületrészek elhelyezésére.

A meglévő villaépület viszonylag jó pozícióban van - nagyjából egyenlő távolságra mindegyikszomszédtól. Az Erdőalja úthoz közvetlenül kapcsolódó telkeken lévő szomszédok a magasságkülönbség miatt nem zavaróak, a nyeles telkeken lévő szomszéd épületek viszont rálátnak a villára, ennek hatását mérsékelni kell építészeti vagy kertrendezési eszközökkel. A nyugati szomszéd a leginkább zavaró az épület léptéke és közelsége miatt, így erről az oldalról megfelelő zárást kell biztosítani az új bővítéssel.

Mint említettük, a meglévő villaépület két irányba nyit: egyrészt az észak-keleti irányba a panorámára van hangolva, másrészt kertkapcsolatot biztosít a telek hátsó, erdős részéhez. A bővítést úgy kell elhelyezni, hogy ezeket a kapcsolatokat ne zavarja, inkább rásegítsen.

A telek igen markáns lejtéssel rendelkezik, így az új tömegek telepítésénél az is kimagasló szempont, hogy minél kevesebb földmunkával megoldható legyen, illetve minél több ponton lehessen kapcsolatot keresni a kerttel.

Összegezve az építészeti kialakítás főbb szempontjai a következők voltak: zárás biztosítása az észak-nyugati szomszéd felől; a funkciók megfelelő tájolása; használható és védett kültéri területek kialakítása; szabad kilátás biztosítása a városra; a gépkocsi tárolás megoldása a nyélhez minél közelebb; a meglévő villaépület védelme, kiemelése az új beavatkozásokkal; az új elemek kortárs, letisztult, elegáns kialakítása.

tervezett megoldások

A gépkocsi tárolót igyekeztünk minél inkább a megérkezés közelébe helyezni anélkül, hogy kitakarná a házat az utca felől. Ez az elhúzás lehetővé teszi, hogy a villaépület előtt a zöld rézsű érvényesüljön, ami így kiemelést ad a háznak, szoborszerűvé teszi a kertben.

A meglévő épületet igyekeztünk maximálisan megtölteni a kívánt funkciókkal, ezáltal a bővítés mértékét minimalizáltuk. Megkerestük a háznak azon részét, ahol a legkevésbé zavaró a hozzáépítés: ez a hátsó oromfal közelében adódott, mivel a meglévő kerti lépcső egyébként is menthetetlen állapotban van, így itt elkerülhetetlen a beavatkozás. Az utca felé nyilvánvalóan nem keresgéltünk, mert az korlátozná a meglévő épület kilátását, illetve egy szép nagy feketefenyő is van a ház mellett,amit nem szeretnénk eltávolítani. A hátsó bővítés megoldja a vizuális lerekesztést is a kellemetlen szomszédtól, és a régi házzal együtt egy védett teraszt fog közre a kert leghasználhatóbb részén.

Az új tömeg - egy egyszerű oromfalas, magastetős egység - egy nyaktaggal kapcsolódik a villaépülethez. Ugyanazt a meredek hajlású tetőformát kapta, mint a meglévő ház, így szépen illeszkedik annak tömegéhez. Finoman kibillen az oldalkert felé,így egyrészt növeli a használható terasz méretét, másrészt izgalmas átlátásokat okoz: kikacsint a régi ház mellett a panoráma irányába, és finoman megmutatja magát a kortárs beavatkozás az utca felé, valamint a régi ház is kilát a hátsó erdőre.

A tagolt, összetett formájú villaépület mellett egy visszafogott, elegáns, kortárs ellenpontot igyekeztünk kialakítani, mely a meglévő tetőforma megidézésével mégis szintézisre törekszik, keresi a kapcsolódási lehetőséget a régi épülettel, de nem akarja elnyomni azt.

Építőanyagokban is inkább a hagyományra törekedtünk, a régi házon fehér, rusztikus vakolatot terveztünk, mint amilyen most is. A lábazati sávot külön kezeljük, a meglévőhöz színvonalban hasonló burkolatot helyeznénk rá. A tető a felújítás során hasonló színű és mintázatú cserépfedést kapna.

Az új épület is vakolt felületű, de kortárs, törtfehér, sávos struktúrával, míg a tetőre színtónusban hasonló, egyenes vágású betoncserepet terveztünk.

A telken fakivágás nem történik. A területrendezés során a meglévő növényzet megtartása a cél, emellett új növényzet telepítése, a meglévő állapottal összhangban történik. Épített elemeket csak a rendeltetésszerű használathoz szükséges mértékben terveztünk.

No items found.