Impresszum

Budaörsi Városi Uszoda és Sportcsarnok

Budaörs Város Önkormányzata 2005 áprilisában hirdetett országos, nyilvános, titkos építészeti tervpályázatot a Városi Uszoda és Sportcsarnok tervezésére. A tervpályázat eredményeképpen 2005 júliusában az építész stúdió kapta a megbízást az építési engedélyezési tervek elkészítésére.

A koncepció alapkérdése, hogy az épület pontosan hová tartozik, mely közeg elemévé akar, ill. tud válni. A környező meglévő beépítés (lakóterület) léptékében eltérő, heterogén. Ha egy kicsit még távolabbra tekintünk, főleg az autópálya irányából érkezve, az áruházak, bevásárlóközpontok stb. épületei méreteikben közel állnak, de nem lehetnek irányadóak, hisz más megfontolások vezérelték ezek építését. Nagy a felelősség, miután ez az épület lesz a fejlesztési terület első eleme.

A területfejlesztési koncepció is jól mutatja, hogy az új beépítés, valamint az Uszoda-Sportcsarnok épülete között léptéktörés lesz, tehát ideális esetben sem tud a sportlétesítmény a közvetlen szomszédokkal (fordítva is igaz) harmonikus kapcsolatot teremteni.

Összefoglalva: sem a szűk sem a tágabb környezet, építészeti közege nem alkalmas, hogy bármiféle támpontot adjon.

Éppen ezért, ill. a funkcióból adódóan is, a „köz" számára épülő ház, a „köz" számára készülő park részévé kell, hogy váljon. Túl a szójátékon, házunk nem a parkot akarja lezárni keleti irányba, hanem csak befejezni kívánja azt. Célunk egy olyan épület volt, amely nem szuverén szoborként viselkedik, nem a park mellé telepszik, hanem hagyja, hogy az magába foglalja, annak következményeivel együtt. Ennek a célnak felel meg, az épület kétirányú megközelíthetősége (átjárhatósága) úgy az épület előcsarnoki terén, mint magán az épületen át.

Építész

Keller Ferenc, Fialovszky Tamás, Sajtos Gábor, Láris Barnabás

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Uszoda és Sportcsarnok

Pályázat

2005 - nyílt tervpályázat, I. díj

Év
2005
Helyszín

Budaörs, Magyarország

Budaörs
,
HU
Megrendelő

Budaörs Város Önkormányzata

Fotó

Bujnovszky Tamás

Díjak
Publikációk
Funkció

Uszoda és Sportcsarnok

Pályázat

2005 - nyílt tervpályázat, I. díj

Év
2005
Helyszín

Budaörs, Magyarország

Budaörs
,
HU
Megrendelő

Budaörs Város Önkormányzata

Fotó

Bujnovszky Tamás

Díjak
Publikációk
#
203
#
203

Budaörsi Városi Uszoda és Sportcsarnok

Summa

Budaörs Város Önkormányzata 2005 áprilisában hirdetett országos, nyilvános, titkos építészeti tervpályázatot a Városi Uszoda és Sportcsarnok tervezésére. A tervpályázat eredményeképpen 2005 júliusában az építész stúdió kapta a megbízást az építési engedélyezési tervek elkészítésére.

A koncepció alapkérdése, hogy az épület pontosan hová tartozik, mely közeg elemévé akar, ill. tud válni. A környező meglévő beépítés (lakóterület) léptékében eltérő, heterogén. Ha egy kicsit még távolabbra tekintünk, főleg az autópálya irányából érkezve, az áruházak, bevásárlóközpontok stb. épületei méreteikben közel állnak, de nem lehetnek irányadóak, hisz más megfontolások vezérelték ezek építését. Nagy a felelősség, miután ez az épület lesz a fejlesztési terület első eleme.

A területfejlesztési koncepció is jól mutatja, hogy az új beépítés, valamint az Uszoda-Sportcsarnok épülete között léptéktörés lesz, tehát ideális esetben sem tud a sportlétesítmény a közvetlen szomszédokkal (fordítva is igaz) harmonikus kapcsolatot teremteni.

Összefoglalva: sem a szűk sem a tágabb környezet, építészeti közege nem alkalmas, hogy bármiféle támpontot adjon.

Éppen ezért, ill. a funkcióból adódóan is, a „köz" számára épülő ház, a „köz" számára készülő park részévé kell, hogy váljon. Túl a szójátékon, házunk nem a parkot akarja lezárni keleti irányba, hanem csak befejezni kívánja azt. Célunk egy olyan épület volt, amely nem szuverén szoborként viselkedik, nem a park mellé telepszik, hanem hagyja, hogy az magába foglalja, annak következményeivel együtt. Ennek a célnak felel meg, az épület kétirányú megközelíthetősége (átjárhatósága) úgy az épület előcsarnoki terén, mint magán az épületen át.

No items found.