Impresszum

Szigetszentmiklósi iskola, óvoda és sportcsarnok

Tervezési területünk sajátossága, hogy a város északnyugati peremére, a kialakult családi házas beépítés, és a jövőben megvalósuló, lakóövezeti fejlesztési határára esik. Ebben a diffúz téri világban, a telepítést és az építészeti viselkedést,az új struktúrát, ’központot’ teremtő erő kell, hogy meghatározza, ugyanakkor a létesítmény nem lehet idegen a környezet léptékétől sem.  

A telepítésről és ütemezésről:

A telepítés alap koordinátarendszerét a csaknem négyzetes telek oldalai adják. A négy funkció –általános iskola, sportcsarnok, zeneiskola és óvoda- épületszárnyainak elhelyezését egymáshoz való viszonyuk határozza meg.  Az iskola és a sportcsarnok ’szoros’ kapcsolata evidens és megoldott, és a zeneiskola is elérhető ’épületen belül’. Az óvoda csendesebb, védettebb világával, ’kerített’ játszóudvarával illeszkedik a beépítés képletébe. (A fedett-nyitott kapcsolat lehetősége itt is adott, egészen az iskola-auláig.)

Kiemelt célunk volt, hogy a négy funkció egy épületegyüttesként, egységes ’kompozícióként’ jelenjen meg, amellett, hogy a megvalósítás négy ütemre bontható legyen, az intézmény folyamatos működését lehetővé téve. Az épületszárnyak és az általuk meghatározott külső terek egyetlen négyzetbe ’feszülnek’, izgalmas, saját arculatot adó téri világot hoznak létre, a diffúz környezet ellenpontjaként.

Az épületegyüttes első üteme a 24 tantermes iskola, a telek déli tér-negyedét foglalja el. A F+1 emeletes, extenzív zöldtetővel kialakított átriumos épület,lebegő hatású, előrenyúló emeleti épülettömegével nagyvonalú, fedett-nyitott, a sportcsarnokkal ’közös előteret’ képez, egyértelművé téve a gyalogosmegközelítés fő irányát. Ez a ’fogadótér’ alapvetően burkolt felületű,természetes kővel, növénykazettákkal.

A  külön ütemben is felépíthető 1000+500 férőhelyes sportcsarnok nyugat felől kapcsolódik az iskola tömegéhez.

Előcsarnoka megközelíthető az előbb említett fedett-nyitott ’előtér’ felől (elsősorban tömegrendezvények esetén), illetve egy –az időjárás függvényében- mobil üvegfelületekkel zárttá tehető ’átkötő-folyosón’ (a tanulók napi forgalmát lebonyolítva). A sportcsarnok keleti hossz-oldalával határosan kapott helyet a lekerített, műanyag borítású kültéri sportpálya, az épületegyüttes geometrikus kompozíciójának részeként. Az épületszárnyat –nyugat és észak felől fásított park övezi. Itt kapott helyet a 60 m-es futópálya és itt helyeztük el azokat a műanyag ’gyeprácsos’ parkolókat (+7 db busz), melyeket csak a’tömegrendezvények’ alkalmaikor nyitnak meg.

A kompozíció következő eleme, üteme az óvoda. A telek északi sarkára helyezett ’L’ alakú épület, déli tájolású, kerített játszóudvarával alkot egy egységet, s így illeszkedik a telepítés struktúrájába. A játszóudvar férőhely szerint méretezett fásított zöldfelületén kapnak helyet a korosztály játszó-eszközei.

A telek keleti tér-negyedén, az ’iskolához épülve’, de külön ütemezhetően valósulna meg a zeneiskola épületszárnya. Ebből következően, az iskolával való ’szerves kapcsolat’ adott, de az önálló használat igényének biztosítása végett –elsősorban a 400 fős hangversenyterem közönségének fogadására- az épületszárny előcsarnoka a Nagyszeben utca felől megközelíthető. A zeneiskola épülete egy fásított pihenőkertet ’határol le’ az épületegyüttes négyzetes kompozícióján belül.


Építész

Keller Ferenc, Nagy Iván, Láris Barna, Sólyom Benedek

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

24 tantermes általános iskola, zeneiskola, 6 foglalkoztatós óvoda és sport- és rendezvénycsarnok

Pályázat

országos tervpályázat - 1. díj

Év
2009
Helyszín

Szigetszentmiklós, Magyarország

Szigetszentmiklós
,
HU
Megrendelő

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata

Polgármesteri Hivatal

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

24 tantermes általános iskola, zeneiskola, 6 foglalkoztatós óvoda és sport- és rendezvénycsarnok

Pályázat

országos tervpályázat - 1. díj

Év
2009
Helyszín

Szigetszentmiklós, Magyarország

Szigetszentmiklós
,
HU
Megrendelő

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata

Polgármesteri Hivatal

Fotó
Díjak
Publikációk
#
256
#
256

Szigetszentmiklósi iskola, óvoda és sportcsarnok

Summa

Tervezési területünk sajátossága, hogy a város északnyugati peremére, a kialakult családi házas beépítés, és a jövőben megvalósuló, lakóövezeti fejlesztési határára esik. Ebben a diffúz téri világban, a telepítést és az építészeti viselkedést,az új struktúrát, ’központot’ teremtő erő kell, hogy meghatározza, ugyanakkor a létesítmény nem lehet idegen a környezet léptékétől sem.  

A telepítésről és ütemezésről:

A telepítés alap koordinátarendszerét a csaknem négyzetes telek oldalai adják. A négy funkció –általános iskola, sportcsarnok, zeneiskola és óvoda- épületszárnyainak elhelyezését egymáshoz való viszonyuk határozza meg.  Az iskola és a sportcsarnok ’szoros’ kapcsolata evidens és megoldott, és a zeneiskola is elérhető ’épületen belül’. Az óvoda csendesebb, védettebb világával, ’kerített’ játszóudvarával illeszkedik a beépítés képletébe. (A fedett-nyitott kapcsolat lehetősége itt is adott, egészen az iskola-auláig.)

Kiemelt célunk volt, hogy a négy funkció egy épületegyüttesként, egységes ’kompozícióként’ jelenjen meg, amellett, hogy a megvalósítás négy ütemre bontható legyen, az intézmény folyamatos működését lehetővé téve. Az épületszárnyak és az általuk meghatározott külső terek egyetlen négyzetbe ’feszülnek’, izgalmas, saját arculatot adó téri világot hoznak létre, a diffúz környezet ellenpontjaként.

Az épületegyüttes első üteme a 24 tantermes iskola, a telek déli tér-negyedét foglalja el. A F+1 emeletes, extenzív zöldtetővel kialakított átriumos épület,lebegő hatású, előrenyúló emeleti épülettömegével nagyvonalú, fedett-nyitott, a sportcsarnokkal ’közös előteret’ képez, egyértelművé téve a gyalogosmegközelítés fő irányát. Ez a ’fogadótér’ alapvetően burkolt felületű,természetes kővel, növénykazettákkal.

A  külön ütemben is felépíthető 1000+500 férőhelyes sportcsarnok nyugat felől kapcsolódik az iskola tömegéhez.

Előcsarnoka megközelíthető az előbb említett fedett-nyitott ’előtér’ felől (elsősorban tömegrendezvények esetén), illetve egy –az időjárás függvényében- mobil üvegfelületekkel zárttá tehető ’átkötő-folyosón’ (a tanulók napi forgalmát lebonyolítva). A sportcsarnok keleti hossz-oldalával határosan kapott helyet a lekerített, műanyag borítású kültéri sportpálya, az épületegyüttes geometrikus kompozíciójának részeként. Az épületszárnyat –nyugat és észak felől fásított park övezi. Itt kapott helyet a 60 m-es futópálya és itt helyeztük el azokat a műanyag ’gyeprácsos’ parkolókat (+7 db busz), melyeket csak a’tömegrendezvények’ alkalmaikor nyitnak meg.

A kompozíció következő eleme, üteme az óvoda. A telek északi sarkára helyezett ’L’ alakú épület, déli tájolású, kerített játszóudvarával alkot egy egységet, s így illeszkedik a telepítés struktúrájába. A játszóudvar férőhely szerint méretezett fásított zöldfelületén kapnak helyet a korosztály játszó-eszközei.

A telek keleti tér-negyedén, az ’iskolához épülve’, de külön ütemezhetően valósulna meg a zeneiskola épületszárnya. Ebből következően, az iskolával való ’szerves kapcsolat’ adott, de az önálló használat igényének biztosítása végett –elsősorban a 400 fős hangversenyterem közönségének fogadására- az épületszárny előcsarnoka a Nagyszeben utca felől megközelíthető. A zeneiskola épülete egy fásított pihenőkertet ’határol le’ az épületegyüttes négyzetes kompozícióján belül.


No items found.