Impresszum

Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka

Az sportcsarnok épületének koncepcióját elsősorban a telken való elhelyezkedése határozta meg. A Szent Gellért-hegybe beépíthető telekrész a gimnázium mögött elegendő helyet biztosított a tervezett épület befogadásához, valamint a terület tereplejtését kihasználva lejtőssége miatt a tömeg elhelyezését a terepbe süllyesztve, földbe integrálva lehetett jól megoldani. Az iskola mögötti terep szintjét alapul véve az építményt a domboldalba rejtettük, a nagy tömeget elástuk a zöldben. A sportcsarnok hátsó része már teljesen a föld alá kerül, az oldalsó homlokzatok egyre inkább bújnak ki a föld alól, a déli homlokzat galériaszintje pedig már teljes egészében érzékelhető.

Funkció:

A sportcsarnok mindennapi, sportolói megközelítésének és közönségforgalmának szintbeli elválasztásával alakult ki a belső funkcionális rend. Az épület magját a sportterem adja, mely egyaránt fogad kosár- és röplabda mérkőzéseket, illetve párhuzamos tornatermi órákat osztott teremhasználattal. A teremmel szintben található kiszolgáló funkciók - öltözők, tanári szobák és raktárak - az udvar síkján a gimnáziumból a legrövidebb úton érhetők el. A kiszolgálóterek tetején kialakított galérián keresztül  közelíthető meg a látogatói előcsarnok és a lelátó.

Karakter, anyaghasználat: 

Az épület tömege funkciójából adódóan egyszerű megjelenésű. Homlokzatát erőteljesen meghatározzák a tetőn található szabadtéri pálya lezárását is biztosító horganyzott pálcák, melyek a szürkére vakolt homlokzat előtt a talajig futva fogják össze a monolitikus tömeget. A lelátó szintjének teljes magasságú homlokzati megnyitása egyszerre világítja be a csarnokot és teremt vizuális kapcsolatot a gimnáziumműemlék épületével.

A belső terek anyaghasználata egyszerű, funkcionális. A szerkezet nyers beton felületeit a használat szintjén borítja technológiai faburkolat, a játéktér szintjét a padlóval egységbe fogva.

Az épület jelenleg szerkezetkész állapothoz közelít. Izgatottan várjuk, hogy a 100 éves műemlék mellett megcsodálhassuk az új komplexumot, mely napjainkban ugyanúgy a modernitást tükrözi, mint az 1930-as években megépült európai színvonalú leánynevelő intézet. A régi és az új kontrasztja, harmóniája az, ami a tervezéskor leginkább foglalkoztatott minket.  

Építész

Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész

Takács Dániel, Varró Dorottya

Funkció

Tornacsarnok

Rendezvényterem

Pályázat
Év
2020
Helyszín

Budapest XI. kerület

Budapest XI.
,
HU
Megrendelő

Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja – Magyar Tartomány
Szent Margit Gimnázium

Fotó

Kenéz Gergely

Díjak
Publikációk
Funkció

Tornacsarnok

Rendezvényterem

Pályázat
Év
2020
Helyszín

Budapest XI. kerület

Budapest XI.
,
HU
Megrendelő

Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja – Magyar Tartomány
Szent Margit Gimnázium

Fotó

Kenéz Gergely

Díjak
Publikációk
#
406
#
406

Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka

Summa

Az sportcsarnok épületének koncepcióját elsősorban a telken való elhelyezkedése határozta meg. A Szent Gellért-hegybe beépíthető telekrész a gimnázium mögött elegendő helyet biztosított a tervezett épület befogadásához, valamint a terület tereplejtését kihasználva lejtőssége miatt a tömeg elhelyezését a terepbe süllyesztve, földbe integrálva lehetett jól megoldani. Az iskola mögötti terep szintjét alapul véve az építményt a domboldalba rejtettük, a nagy tömeget elástuk a zöldben. A sportcsarnok hátsó része már teljesen a föld alá kerül, az oldalsó homlokzatok egyre inkább bújnak ki a föld alól, a déli homlokzat galériaszintje pedig már teljes egészében érzékelhető.

Funkció:

A sportcsarnok mindennapi, sportolói megközelítésének és közönségforgalmának szintbeli elválasztásával alakult ki a belső funkcionális rend. Az épület magját a sportterem adja, mely egyaránt fogad kosár- és röplabda mérkőzéseket, illetve párhuzamos tornatermi órákat osztott teremhasználattal. A teremmel szintben található kiszolgáló funkciók - öltözők, tanári szobák és raktárak - az udvar síkján a gimnáziumból a legrövidebb úton érhetők el. A kiszolgálóterek tetején kialakított galérián keresztül  közelíthető meg a látogatói előcsarnok és a lelátó.

Karakter, anyaghasználat: 

Az épület tömege funkciójából adódóan egyszerű megjelenésű. Homlokzatát erőteljesen meghatározzák a tetőn található szabadtéri pálya lezárását is biztosító horganyzott pálcák, melyek a szürkére vakolt homlokzat előtt a talajig futva fogják össze a monolitikus tömeget. A lelátó szintjének teljes magasságú homlokzati megnyitása egyszerre világítja be a csarnokot és teremt vizuális kapcsolatot a gimnáziumműemlék épületével.

A belső terek anyaghasználata egyszerű, funkcionális. A szerkezet nyers beton felületeit a használat szintjén borítja technológiai faburkolat, a játéktér szintjét a padlóval egységbe fogva.

Az épület jelenleg szerkezetkész állapothoz közelít. Izgatottan várjuk, hogy a 100 éves műemlék mellett megcsodálhassuk az új komplexumot, mely napjainkban ugyanúgy a modernitást tükrözi, mint az 1930-as években megépült európai színvonalú leánynevelő intézet. A régi és az új kontrasztja, harmóniája az, ami a tervezéskor leginkább foglalkoztatott minket.  

No items found.