Impresszum

Szent Margit Általános Iskola és Tornacsarnok

A Szent Margit Gimnázium vezetése 2008-ban egy átfogó, évről évre ütemezett módon megvalósuló felújítási programmegvalósításába kezdett a fenntartó rend tulajdonában álló műemlék ingatlanon,a fenntartó rend komoly anyagi támogatásával. A felújítások az épület leromlott műszaki állapotának javítását célozták. A változtatások mind nagyban hozzájárultak az oktatás általános színvonalának emeléséhez, az iskola funkcióműködési feltételeinek jelentős javításához, valamint az takarékos működtetéshez.

Funkcionális felépítése.

Az alsó szint, ami teljes egészében a föld alatt van, az a sporté. Ezen a szinten található a nagy belmagasságú tornacsarnok, ami szabványos kézilabdaméretű pálya befogadására alkalmas. A termet meg lehet osztani, ekkor kereszt irányban két kosárlabdapálya helyezhető el. A 10,8 méter belmagasságú tornacsarnok kihúzható lelátóin körülbelül 500 ülőhely fér el, de a terem „teljes” székezésével akár 1600 fő befogadása is elérhető. Ezzel gyakorlatilag az összes iskolai rendezvény megvalósítható itt,szalagavatótól kezdve, a bálokig, a terem alkalmas szentmise tartására is.

A pinceszinten a terem környezetében találhatók az öltözők, amik a sporttevékenységhez szükségesek. A diákok öltözői mellett a tanároknak, vagy versenyesetén a bíróknak is külön öltöző készül.

A tornacsarnok mellett a pinceszinten egy kisebb tornaterem is elhelyezésre került, amiben szabványos tollaslabdapálya fér el, de ez a terület be tud fogadni három squash pályát is.

A földszinten van az iskola udvar felőli bejárata, ami egy nagyméretű tágas aula, ami közvetlenül az udvarról nyílik. Ez az aula egyben lehet zsibongó, de szükség esetén mobil falakkal különválasztható kisebb termekké. Az aulából a tornacsarnok galériájára lehet bejutni, nagy rendezvény esetén a pinceszinti terem a lelátón-galérián keresztül egészen az udvarig ki tud nyílni. A földszintre került egy kisebb tornaszoba is. Az alsó két szint gyakorlatilag a sporté, az összes ehhez kapcsolódó funkció itt kapott helyet. Ezzel térileg is jól elkülönül egymástól a két fő funkció, az oktatás  és a sportolás.

 

Az emeleteken azonos elvet követve helyeztük el a tantermeket, és az oktatást kiegészítő helyiségeket. A tantermek mindig a déli homlokzat felé néznek, hogy természetes megvilágításúak maradhassanak. A tantermek mögött húzódó folyosó a maga 3 méteres szélességével kiegészíti a földszinti zsibongó aulát, ez a térileg is egymásba kapcsolódófolyosósor érdekes építészeti elemmé válik. A folyosók közötti légtereken keresztül a folyosón sétálók érzékelik a fölöttük, vagy alattuk zajló életet, a tornacsarnok felőli transzparens térelhatárolás pedig átsejteti a tornacsarnokban zajló életet.

A nyugati szárnyban kapott helyet a tanári és igazgatóhelyettesi szobák, az ezekhez kapcsolódó teakonyhával, pihenőkkel és tárgyalókkal. A nyugati épületszárny fogadja be a szaktantermeket is, ezek a speciális órák tartását biztosítják, kisebb csoportok számára, illetve nagyobb eszközigénnyel – pl. technika terem. Az új épületrész az első emeleten egy híddal kapcsolódik a 100 éves gimnázium tömegébe.

A tervezett épület megjelenése

A közel 100 éves gimnázium épülete mögül kibújó új épület külső megjelenésében egyszerű formavilágra törekszik. A funkció könnyedén leolvasható az épülethomlokzatairól, a tornacsarnok hatalmas tömegét eltakaró, magába rejtő forma beleilleszkedik a terep adta lehetőségekbe, illetve jó arányú beépítést hoz létre a Gellérthegy oldalában. Az épületet kívülről nemesen egyszerű kő borítja, ez a homlokzatburkolat utal az időtállóságra, és önmagában minőséget sugall. A tervezett nyílászárók fából készülnek, az automatikus árnyékolók szövetből.  Az új épület nem a karversenytársa lenni a méltóságteljes, erőteljes gimnáziumi épületnek, annak társává szeretne válni, ott van a háttérben önálló karakterével.

 

Az új épület nem akar hasonlítani a meglévő házhoz, a két építkezés között 100 év telt el. Az új iskola sokban hasonlít a régihez, szervezésében, közlekedési rendszerében sok a hasonlóság. De külső megjelenésben nem akar hasonlítani, ez az épület most épül, a mostani tudásunkkal és gondolkodásunkkal hoztuk létre,kell hogy tükrözze a mostani értékeinket, és gondolatainkat.

 

A két épület megfér egymás mellett békésen, támogatják egymást, nem rivalizálnak. Az új és a régi egymás mellett élése nem kizárja egymást, hanem egymásra épülésük a közös jövő záloga.

Építész

Félix Zsolt, Fialovszky Tamás

Belsőépítész
Látványtervező

Kenéz Gergely

Tájépítész
Funkció

Tornacsarnok és általános iskola

Pályázat
Év
2014
Helyszín

Budapest XI. kerület

Budapest XI.
,
HU
Megrendelő

Szent Margit Gimnázium

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Tornacsarnok és általános iskola

Pályázat
Év
2014
Helyszín

Budapest XI. kerület

Budapest XI.
,
HU
Megrendelő

Szent Margit Gimnázium

Fotó
Díjak
Publikációk
#
319
#
319

Szent Margit Általános Iskola és Tornacsarnok

Summa

A Szent Margit Gimnázium vezetése 2008-ban egy átfogó, évről évre ütemezett módon megvalósuló felújítási programmegvalósításába kezdett a fenntartó rend tulajdonában álló műemlék ingatlanon,a fenntartó rend komoly anyagi támogatásával. A felújítások az épület leromlott műszaki állapotának javítását célozták. A változtatások mind nagyban hozzájárultak az oktatás általános színvonalának emeléséhez, az iskola funkcióműködési feltételeinek jelentős javításához, valamint az takarékos működtetéshez.

Funkcionális felépítése.

Az alsó szint, ami teljes egészében a föld alatt van, az a sporté. Ezen a szinten található a nagy belmagasságú tornacsarnok, ami szabványos kézilabdaméretű pálya befogadására alkalmas. A termet meg lehet osztani, ekkor kereszt irányban két kosárlabdapálya helyezhető el. A 10,8 méter belmagasságú tornacsarnok kihúzható lelátóin körülbelül 500 ülőhely fér el, de a terem „teljes” székezésével akár 1600 fő befogadása is elérhető. Ezzel gyakorlatilag az összes iskolai rendezvény megvalósítható itt,szalagavatótól kezdve, a bálokig, a terem alkalmas szentmise tartására is.

A pinceszinten a terem környezetében találhatók az öltözők, amik a sporttevékenységhez szükségesek. A diákok öltözői mellett a tanároknak, vagy versenyesetén a bíróknak is külön öltöző készül.

A tornacsarnok mellett a pinceszinten egy kisebb tornaterem is elhelyezésre került, amiben szabványos tollaslabdapálya fér el, de ez a terület be tud fogadni három squash pályát is.

A földszinten van az iskola udvar felőli bejárata, ami egy nagyméretű tágas aula, ami közvetlenül az udvarról nyílik. Ez az aula egyben lehet zsibongó, de szükség esetén mobil falakkal különválasztható kisebb termekké. Az aulából a tornacsarnok galériájára lehet bejutni, nagy rendezvény esetén a pinceszinti terem a lelátón-galérián keresztül egészen az udvarig ki tud nyílni. A földszintre került egy kisebb tornaszoba is. Az alsó két szint gyakorlatilag a sporté, az összes ehhez kapcsolódó funkció itt kapott helyet. Ezzel térileg is jól elkülönül egymástól a két fő funkció, az oktatás  és a sportolás.

 

Az emeleteken azonos elvet követve helyeztük el a tantermeket, és az oktatást kiegészítő helyiségeket. A tantermek mindig a déli homlokzat felé néznek, hogy természetes megvilágításúak maradhassanak. A tantermek mögött húzódó folyosó a maga 3 méteres szélességével kiegészíti a földszinti zsibongó aulát, ez a térileg is egymásba kapcsolódófolyosósor érdekes építészeti elemmé válik. A folyosók közötti légtereken keresztül a folyosón sétálók érzékelik a fölöttük, vagy alattuk zajló életet, a tornacsarnok felőli transzparens térelhatárolás pedig átsejteti a tornacsarnokban zajló életet.

A nyugati szárnyban kapott helyet a tanári és igazgatóhelyettesi szobák, az ezekhez kapcsolódó teakonyhával, pihenőkkel és tárgyalókkal. A nyugati épületszárny fogadja be a szaktantermeket is, ezek a speciális órák tartását biztosítják, kisebb csoportok számára, illetve nagyobb eszközigénnyel – pl. technika terem. Az új épületrész az első emeleten egy híddal kapcsolódik a 100 éves gimnázium tömegébe.

A tervezett épület megjelenése

A közel 100 éves gimnázium épülete mögül kibújó új épület külső megjelenésében egyszerű formavilágra törekszik. A funkció könnyedén leolvasható az épülethomlokzatairól, a tornacsarnok hatalmas tömegét eltakaró, magába rejtő forma beleilleszkedik a terep adta lehetőségekbe, illetve jó arányú beépítést hoz létre a Gellérthegy oldalában. Az épületet kívülről nemesen egyszerű kő borítja, ez a homlokzatburkolat utal az időtállóságra, és önmagában minőséget sugall. A tervezett nyílászárók fából készülnek, az automatikus árnyékolók szövetből.  Az új épület nem a karversenytársa lenni a méltóságteljes, erőteljes gimnáziumi épületnek, annak társává szeretne válni, ott van a háttérben önálló karakterével.

 

Az új épület nem akar hasonlítani a meglévő házhoz, a két építkezés között 100 év telt el. Az új iskola sokban hasonlít a régihez, szervezésében, közlekedési rendszerében sok a hasonlóság. De külső megjelenésben nem akar hasonlítani, ez az épület most épül, a mostani tudásunkkal és gondolkodásunkkal hoztuk létre,kell hogy tükrözze a mostani értékeinket, és gondolatainkat.

 

A két épület megfér egymás mellett békésen, támogatják egymást, nem rivalizálnak. Az új és a régi egymás mellett élése nem kizárja egymást, hanem egymásra épülésük a közös jövő záloga.

No items found.