Impresszum

Szegzárd - Présház

A présház a Szegzárd – the lodge vendéházakkal szomszédos telken az erdős területek és a szőlősorok ölelésében fekszik. Az épület a távolból csak visszafogott tetővonalával emelkedik a környező növényzet fölé. Formálására és anyaghasználatára egyaránt az ipari építészet egyszerűsége jellemző. Ez az időtálló visszafogottság teszi különlegessé és szerethetővé a tájban ahol nem ő a főszereplő, csak szerényen szolgálja a környezetét.

A klasszikus szerkezetekből épült présház mára esetlegessé vált. A bővítés, a tető és vízelvezetés foltozgatása egy bájos, de sok helyen alacsony szerkezeti és esztétikai minőségű állapotot hagyott maga után.

Az épületszerkezetei jellemzően jó állapotúak, de néhány helyen cserére vagy felújításra szorulnak. Az új igények megfogalmazása alapján a belső terek és a külső megközelítés is nagyobb átalakítást indokol. Ezen felül azonban a meglévő szerkezetek minél nagyobb arányú megőrzésére törekedtünk. Kevés, de karakteres új eszközzel a ház külső képe egységes és kiegyensúlyozott formát ölthet.

Az ipari építészet felújításánál érdekes eszközt kínál a megtartott, az idő jeleit magán viselő szerkezetek és az ettől markánsan eltérő új, visszafogott és letisztult elemek ellentéteinek hangsúlyos megjelenítése, mindkét karakter szépségét kiemelve. A nyers fém felületek szépen egészítik ki a hagyományos anyagokat és szerkezeteket. Az anyagok ellentétéből fakadó feszültséget az egyszerű, de kidolgozott részletek ellensúlyozzák.

A présház eredeti funkcióját megőrizve, de a hagyományos eszközök mellett új technológiákat és eszközöket alkalmazva a borászati technológia is a szerkezetekhez hasonló kontrasztot képvisel. A ház belső tereit nyers, egyszerű karakter jellemzi, amit a szőlő feldolgozáshoz kapcsolódó ipari tárgyak és eszközök kopott esztétikája fűszerez.

Működés

A belső tér hangulatát a megtartott nyitott fedélszék határozza meg, ami alatt az okos térbútorok tagolják a házat.

A ház egy bejárati zónára és egy belső technológiai térre tagolódik. Előbbi egy gazdasági és egy személyi bejárattal a raktárat illetve az irodát éri el, amit az öltöző választ el egymástól. A tető szintjén egy kívülről elérhetőraktár és technológiai tér épül a tetősík megbillentésével.

A ház bővítése egy természetes mozdulattal a lejtő csatlakozását kihasználva alakul ki a tető hátsó síkját felhajtva. Az így a szőlő fele is megnyílófelületen a raktározás mellett a gravitációs technológiák alkalmazására is lehetőség adódik.

Építész

Kenéz Gergely, Varga Katalin

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Présház

Pályázat
Év
2022
Helyszín

Szekszárd, Magyarország

Szekszárd
,
HU
Megrendelő

Szegzárd - the lodge

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Présház

Pályázat
Év
2022
Helyszín

Szekszárd, Magyarország

Szekszárd
,
HU
Megrendelő

Szegzárd - the lodge

Fotó
Díjak
Publikációk
#
498
#
498

Szegzárd - Présház

Summa

A présház a Szegzárd – the lodge vendéházakkal szomszédos telken az erdős területek és a szőlősorok ölelésében fekszik. Az épület a távolból csak visszafogott tetővonalával emelkedik a környező növényzet fölé. Formálására és anyaghasználatára egyaránt az ipari építészet egyszerűsége jellemző. Ez az időtálló visszafogottság teszi különlegessé és szerethetővé a tájban ahol nem ő a főszereplő, csak szerényen szolgálja a környezetét.

A klasszikus szerkezetekből épült présház mára esetlegessé vált. A bővítés, a tető és vízelvezetés foltozgatása egy bájos, de sok helyen alacsony szerkezeti és esztétikai minőségű állapotot hagyott maga után.

Az épületszerkezetei jellemzően jó állapotúak, de néhány helyen cserére vagy felújításra szorulnak. Az új igények megfogalmazása alapján a belső terek és a külső megközelítés is nagyobb átalakítást indokol. Ezen felül azonban a meglévő szerkezetek minél nagyobb arányú megőrzésére törekedtünk. Kevés, de karakteres új eszközzel a ház külső képe egységes és kiegyensúlyozott formát ölthet.

Az ipari építészet felújításánál érdekes eszközt kínál a megtartott, az idő jeleit magán viselő szerkezetek és az ettől markánsan eltérő új, visszafogott és letisztult elemek ellentéteinek hangsúlyos megjelenítése, mindkét karakter szépségét kiemelve. A nyers fém felületek szépen egészítik ki a hagyományos anyagokat és szerkezeteket. Az anyagok ellentétéből fakadó feszültséget az egyszerű, de kidolgozott részletek ellensúlyozzák.

A présház eredeti funkcióját megőrizve, de a hagyományos eszközök mellett új technológiákat és eszközöket alkalmazva a borászati technológia is a szerkezetekhez hasonló kontrasztot képvisel. A ház belső tereit nyers, egyszerű karakter jellemzi, amit a szőlő feldolgozáshoz kapcsolódó ipari tárgyak és eszközök kopott esztétikája fűszerez.

Működés

A belső tér hangulatát a megtartott nyitott fedélszék határozza meg, ami alatt az okos térbútorok tagolják a házat.

A ház egy bejárati zónára és egy belső technológiai térre tagolódik. Előbbi egy gazdasági és egy személyi bejárattal a raktárat illetve az irodát éri el, amit az öltöző választ el egymástól. A tető szintjén egy kívülről elérhetőraktár és technológiai tér épül a tetősík megbillentésével.

A ház bővítése egy természetes mozdulattal a lejtő csatlakozását kihasználva alakul ki a tető hátsó síkját felhajtva. Az így a szőlő fele is megnyílófelületen a raktározás mellett a gravitációs technológiák alkalmazására is lehetőség adódik.

No items found.