Impresszum

Sopron Multifunkcionális Konferencia és Rendezvényközpont

A telek, zöld növényzettel bőven benőtt, ligetes park hangulatú. A körút felől sűrű faállomány védi határát, a telken belül is a be nem épített területen sok értékes fa, cserje és bokor található. Ez az alaphelyzet remek kiinduló pont egy mértéktartóbb, alázatosabb építészeti magatartás megjelenésére, a szerényebb építészeti viselkedés lehetőséget nyújt a most meglévő zöld környezet megóvására és felértékelésére.

A program

 A tervezett program egy 700 fő számára kialakított nemzetközi konferenciaközpont, amely megfelel a XXI. század kihívásainak és követelményeinek. Ezt a mondatot azonban sokféle aspektusból, megközelítésből lehet és kell is vizsgálni. 

Az egyik ilyen szempont a funkciónak való megfelelés. Ebben az esetben azt mondhatnánk, hogy a 700 főt befogadó nagyterem mellett több szekcióteremmel kell rendelkeznie a háznak, ezekhez mérten raktárakra és kiegészítő helyiségekre van szükség, a tervezett létszámnak megfelelő parkolási igényekkel, a létszámnak megfelelő kapacitású étteremmel. A tervezett négyzetméterek szaporodnak egyre nagyobb ház képe sejlik fel előttünk, bonyolult logisztikával, erős háttérmunkával, nagy szervezési igénnyel és jelentős fenntartási költséggel.

 

Egy másik megközelítés alapján olyan házat lenne érdemes építeni, ami a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, és igyekszik a természeti környezetbe a lehető legkisebb beavatkozást tenni, és ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele mellett szolgálja ki a várt funkciót. Ez feltételez a használói oldalról bizonyos kompromisszumokat, de azt kell tudnunk eldönteni, hogy ezek a kompromisszumok felvállalhatók-e.

A legkisebb építésre való törekvés elve itt azt jelenti, hogy a nagyterem mellett nem készül még három-négy szekcióterem, hanem felvállaljuk azt, hogy a nagyterem teljes létszámos használata mellett már csak 1 kiegészítő, szekcióterem készül, ami jelen esetben a nagyterem működését támasztja alá. Abban az esetben, amikor viszont nincs nagy létszámú konferencia, akkor a terem szekcionálható, egy nagy és egy kicsi teremre bontható, vagy három kicsi teremre alakítható át. Azaz feltételezve, hogy kisebb létszámú rendezvény az év nagyobb részében többször van a ház életében, erre az esetre a terem szekcionálható, és így sokkal több rendezvény egyidejű befogadására van lehetőség.


A nagyterem bonthatósága és átalakíthatósága építészetileg, szerkezetileg megoldható, a terem ilyen használata jó szervezéssel sokkal intenzívebben használható, mindezt kisebb építés és energiafelhasználás mellett tudja a ház biztosítani. A 3 az 1-ben elv alapján működő ház építése a lehető legkisebb területet foglalja el. Ez a terület bőven alatta marad a jelenlegi hotel által beépített alapterülettől. A nem beépített területet szándékaink szerint visszaadjuk a zöldfelületnek, bővítjük az erdőt, a parkot.


Az építészeti koncepció

Az épület központja, lelke, a funkcionális magja a nagyterem, ami nálunk mobilfalakkal leválasztható termekre bontható. A nagyterem belmagassága 7 méter, ez a belmagasság szükséges akkor, amikor egyszerre 700 ember tartózkodik a teremben.

A nagyterem hosszoldalai a Lővérek körút és a telek belső része felé nyílnak ki, azaz közvetlen, nagy méretű nyílások néznek az erdőkre, a fákra. Ez a látvány nagyon meghatározó, a fák és a zöld ekkora mértékű megjelenése a terem határain azt sugallja, hogy szinte eltűnik a határ a belső és a külső tér között, a jelenlévők érzik az erdő közelségét, a fák suhogását.

A ház bármelyik részén beléphetünk a belső térbe, a légies függönyfal körbeveszi a teljes épületünket. A külső homlokzat elé kinyúlik a lapostető födéme, a ház körül körbefutó fedett külső tér megóvja a házat a napfénytől és az esőtől, ez az átmeneti tér remek helyet biztosít a kitelepülő rendezvények szervezésére, irányítására is.

A terem két rövidebb oldalán a zárt funkciók kaptak helyet, a telek nyugati oldalán a külön megközelíthető étterem rész található, a raktárral és a szekcióteremmel. A telek keleti oldalán pedig a vizesblokkok, öltözők és irodák kaptak helyet.

 

A földszinti beépítéssel azonos nagyságú -1 szinti beépítést terveztünk. A nagyságrendileg 100 autót tartalmazó garázs a telken belüli felszíni 35 parkolóval együtt tudja teljesíteni a szükséges parkolómérleget. A nagy konferencia esetén a telek Lővér körút felőli határa mentén terveztünk felszíni parkolókat kialakítani az új telepítésű erdős részen.  Ez a megoldás képes biztosítani a szükséges parkolószámot, de azt gondoljuk, hogy csak annyi autót szeretnénk behozni a telekre, amennyire valóban szükség van. A telek keleti részén a korábbi épület helyére terveztünk néhány felszíni parkolót, de ezeket olyan sűrűn ültetjük körbe növényekkel, hogy hamarosan itt is az erdő lesz a domináns és nem a kavicsos burkolt felület.


Építész

Ábrahám Tamás, Félix Zsolt, Mudry Luca, Szántó Hunor, Varga Katalin

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Konferenciaközpont
Szállás
Étterem

Pályázat

országos nyílt tervpályázat - 3. díj

Év
2021
Helyszín

Sopron, Magyarország

Sopron
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Konferenciaközpont
Szállás
Étterem

Pályázat

országos nyílt tervpályázat - 3. díj

Év
2021
Helyszín

Sopron, Magyarország

Sopron
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
491
#
491

Sopron Multifunkcionális Konferencia és Rendezvényközpont

Summa

A telek, zöld növényzettel bőven benőtt, ligetes park hangulatú. A körút felől sűrű faállomány védi határát, a telken belül is a be nem épített területen sok értékes fa, cserje és bokor található. Ez az alaphelyzet remek kiinduló pont egy mértéktartóbb, alázatosabb építészeti magatartás megjelenésére, a szerényebb építészeti viselkedés lehetőséget nyújt a most meglévő zöld környezet megóvására és felértékelésére.

A program

 A tervezett program egy 700 fő számára kialakított nemzetközi konferenciaközpont, amely megfelel a XXI. század kihívásainak és követelményeinek. Ezt a mondatot azonban sokféle aspektusból, megközelítésből lehet és kell is vizsgálni. 

Az egyik ilyen szempont a funkciónak való megfelelés. Ebben az esetben azt mondhatnánk, hogy a 700 főt befogadó nagyterem mellett több szekcióteremmel kell rendelkeznie a háznak, ezekhez mérten raktárakra és kiegészítő helyiségekre van szükség, a tervezett létszámnak megfelelő parkolási igényekkel, a létszámnak megfelelő kapacitású étteremmel. A tervezett négyzetméterek szaporodnak egyre nagyobb ház képe sejlik fel előttünk, bonyolult logisztikával, erős háttérmunkával, nagy szervezési igénnyel és jelentős fenntartási költséggel.

 

Egy másik megközelítés alapján olyan házat lenne érdemes építeni, ami a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, és igyekszik a természeti környezetbe a lehető legkisebb beavatkozást tenni, és ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele mellett szolgálja ki a várt funkciót. Ez feltételez a használói oldalról bizonyos kompromisszumokat, de azt kell tudnunk eldönteni, hogy ezek a kompromisszumok felvállalhatók-e.

A legkisebb építésre való törekvés elve itt azt jelenti, hogy a nagyterem mellett nem készül még három-négy szekcióterem, hanem felvállaljuk azt, hogy a nagyterem teljes létszámos használata mellett már csak 1 kiegészítő, szekcióterem készül, ami jelen esetben a nagyterem működését támasztja alá. Abban az esetben, amikor viszont nincs nagy létszámú konferencia, akkor a terem szekcionálható, egy nagy és egy kicsi teremre bontható, vagy három kicsi teremre alakítható át. Azaz feltételezve, hogy kisebb létszámú rendezvény az év nagyobb részében többször van a ház életében, erre az esetre a terem szekcionálható, és így sokkal több rendezvény egyidejű befogadására van lehetőség.


A nagyterem bonthatósága és átalakíthatósága építészetileg, szerkezetileg megoldható, a terem ilyen használata jó szervezéssel sokkal intenzívebben használható, mindezt kisebb építés és energiafelhasználás mellett tudja a ház biztosítani. A 3 az 1-ben elv alapján működő ház építése a lehető legkisebb területet foglalja el. Ez a terület bőven alatta marad a jelenlegi hotel által beépített alapterülettől. A nem beépített területet szándékaink szerint visszaadjuk a zöldfelületnek, bővítjük az erdőt, a parkot.


Az építészeti koncepció

Az épület központja, lelke, a funkcionális magja a nagyterem, ami nálunk mobilfalakkal leválasztható termekre bontható. A nagyterem belmagassága 7 méter, ez a belmagasság szükséges akkor, amikor egyszerre 700 ember tartózkodik a teremben.

A nagyterem hosszoldalai a Lővérek körút és a telek belső része felé nyílnak ki, azaz közvetlen, nagy méretű nyílások néznek az erdőkre, a fákra. Ez a látvány nagyon meghatározó, a fák és a zöld ekkora mértékű megjelenése a terem határain azt sugallja, hogy szinte eltűnik a határ a belső és a külső tér között, a jelenlévők érzik az erdő közelségét, a fák suhogását.

A ház bármelyik részén beléphetünk a belső térbe, a légies függönyfal körbeveszi a teljes épületünket. A külső homlokzat elé kinyúlik a lapostető födéme, a ház körül körbefutó fedett külső tér megóvja a házat a napfénytől és az esőtől, ez az átmeneti tér remek helyet biztosít a kitelepülő rendezvények szervezésére, irányítására is.

A terem két rövidebb oldalán a zárt funkciók kaptak helyet, a telek nyugati oldalán a külön megközelíthető étterem rész található, a raktárral és a szekcióteremmel. A telek keleti oldalán pedig a vizesblokkok, öltözők és irodák kaptak helyet.

 

A földszinti beépítéssel azonos nagyságú -1 szinti beépítést terveztünk. A nagyságrendileg 100 autót tartalmazó garázs a telken belüli felszíni 35 parkolóval együtt tudja teljesíteni a szükséges parkolómérleget. A nagy konferencia esetén a telek Lővér körút felőli határa mentén terveztünk felszíni parkolókat kialakítani az új telepítésű erdős részen.  Ez a megoldás képes biztosítani a szükséges parkolószámot, de azt gondoljuk, hogy csak annyi autót szeretnénk behozni a telekre, amennyire valóban szükség van. A telek keleti részén a korábbi épület helyére terveztünk néhány felszíni parkolót, de ezeket olyan sűrűn ültetjük körbe növényekkel, hogy hamarosan itt is az erdő lesz a domináns és nem a kavicsos burkolt felület.


No items found.
Apartmanház

A korábbi munkásszállás helyére igényes szállásokat terveztünk. A földszinti részen irodákat alakítottunk ki, ahol az épületek üzemeltetéséért felelős személyek irodái kaptak helyet. Itt lehetőség van bérelni is irodafelületet, ami a konferenciákra érkezők számára lehet hasznos.

Az emeleteken szintenként kilenc apartman található. Ezek saját vizesblokkal, konyhasarokkal és hálófülkével rendelkeznek. Az apartmanok lehetőséget biztosítanak egy busznyi konferenciára érkező ember egyidejű elszállásolására, ami fontos igényt elégít ki.

A kert

A koncepció kiindulópontja maga az a helyi természeti adottság, mely a Soproni-hegységre egykor jellemző lehetett. Ez leginkább egy olyan elképzelt valóság, mely azt az idilli képet társítja a jövőbeli konferenciaközpont területével, melyet csak feltételezni tudunk, hogy milyen: ilyenformán a kert egy képzelt természeti tájként kerül megfogalmazásra, melynek kiindulási alapja a magyarországi erdőtársulások idilli képe, mely egykor létezhetett itt is.

Az erdő hangulatának visszaállítása magával hozza a kertben kialakítandó sétányok kusza hálózatát is. Sok egymásból kiinduló és egymásba összefolyó ösvény képe rajzolódik ki előttünk a kertben, a fák védelmező árnyékában bármerre kószálhatunk, sétálhatunk a kertben. A növénykiültetés egy valaha itt volt erdőt idézi meg számunkra, a tervezettség látszatát elkerülve.

Az így kapott önfenntartó kert, mint egy lefolyó természeti képződmény – karakterében a Soproni-hegység, mint domb, ami hegyi élményt nyújt – szabadon folyik át az épületek közt és azok körül.