Impresszum

Ptuj - Régi üveggyár és Vrazov tér felújítása

A ptuj-i Vrazov tér és a régi üveggyár felújításával a város egy központi, de hosszú ideig elhanyagolt területe újulhat meg. A városvezetés szándékai szerint a felújítás a jelenlegi szűkös keretek között is működő civil, művészeti kezdeményezésekre építve fejlesztené azok infrastruktúráját és bővítené a lehetőségeiket hosszútávon fenntartható, értékmegőrző fejlesztésekkel.


Ennek megfelelően javaslatunk ezen történetek tovább írásáról és közös terek létrehozásáról szól. Az építészeti háttér használói által válik majd egésszé.

Városi kontextus

A tervezési terület abszolút központi helyen, a történetileg is meghatározó Prešernova utca és a Dráva tengelye között, a Slovenski tér közvetlen szomszédságában található. A városközpont szakaszos megújítása a pályázati területen szorosan összefügg a lokális kulturális intézmények életével, hiszen elsőként ők veszik majd birtokba a megújult területeket.

A ptuj-i városközpont sétálóutcák és kis léptékű városi terek izgalmas szövetét alkotja. A felújított terület fontos feladata, hogy illeszkedjen ebbe a szövetbe és megtalálja benne a maga identitását. A Vrazov tér természetes, történetileg kialakult módon illeszkedik ebbe a szövetbe, de fontos, hogy a felújított kulturális épület udvara és a belső terei is a tágabb városi kontextus részévé váljanak. 


Térépítészet

A Vrazov tér feladata, hogy a környező kulturális épületek időszakos rendezvényeit fogadni tudja, ugyanakkor az ezek közötti időszakban is a városrész meghatározó tere maradjon a környék lakói számára. 

Érdekes adottságnak tartjuk a tér geometriáját, mert bár a közterülethez tartozó terület közel téglalap, a Muzikafe teraszával a tér egy teraszos bővülettel kimozdul ebből a geometriából. A kialakult állapotban a tér három meglévő fája is ezen a teraszon áll. Javaslatunk ezt az átmeneti helyzetet fordítja a tér előnyére.

A három meglévő, karakteres fákat facsoporttá kiegészítve egy kellemes árnyas terület alakul ki a tér északi oldalán. A fennmaradó területen más beavatkozásra nincs szükség, ez a gesztus definiálja a teret. A tér és a szomszédos Jadranska utca határát a kút jelöli meg.

A burkolatok terén egyszerűségre törekszünk. Az új épület bejáratától a tér határáig azonos kőburkolat fut, az utcák vonalában vált csak a felület. Az új épület udvarába lazább, otthonosabb homok kerül. Az utca házainak bejáratánál a járósíkba süllyedt  kő lábtörlők geometriája utal a kialakult állapotra.

A köztereket egyszerű, város arculatba illeszkedő bútorzattal lakjuk be. A mobil virágládák alkalmazkodnak a különböző fesztiválok változó igényeihez és a  Jadranska utca tágasabb szakaszán ültetett fákkal együtt növényzettel oldják a történeti városi környezetet.

A terek világítását a kialakult állapot szerint tartjuk, klasszikus fali kandeláberekkel, így az utcaszint zavartalan marad. Hasonló logikát követ a tér ideiglenes lefedésének rögzítése is, melyet a házfalak közé feszítve a tér átjárhatóságát, berendezetőségét nem akadályozzuk.


Közösségi ház

A felújított közösségi ház térszervezésében egyszerű logikát követtünk. A megtartott terek tagolt, boltozatos helyiségeibe a kisebb alapterületű próbatermek kerültek. Az új épületrészek fogadják be az előadótermek és előcsarnok lazább szervezésű tágasabb tereit. 

Fontosnak tartjuk az épület és az udvar közti intenzív kapcsolat kialakítását, de az utca irányából biztosított megérkezést is. Ezért egy olyan átjárható előcsarnokot húztunk végig az udvar mentén ami a meglévő ipari kapun keresztül az utcáról is elérhető. Az így létrejött lejtős tér közös, a találkozásról szól. 

Ahogy az előcsarnok úgy a nagyterem is intenzív kapcsolatban van az udvarral, tetszés szerint árnyékolható, sötétíthető vagy összenyitható oldalfallal.

Az új épületrészek a workshop jelleg könnyűszerkezetes karakterét idézik a belső udvar felé, míg az utca menti falak klasszikus vakolt felületként jelennek meg. Különösen fontos ezek közül az egykori beépítés kontúrját idéző faltest. Bár ez a felület nem zár közre épületet, fontos, hogy funkciót kapjon. A helyi művészek eddig is aktívan és kreatívan lakták be a környékbeli falakat, és fontos, hogy ez itt se történjen másképp. Így a belső utcácska felé a közösségi ház is folyamatosan változó és megújuló arcát mutatja.

A ház udvarán egyetlen fát ültetünk, mely idővel egyedi atmoszférát kölcsönöz majd a térnek.


Építész

Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely, Mudry Luca

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Kultúrház
Köztér

Pályázat

nyílt tervpályázat - megvétel

Év
2019
Helyszín

Ptuj, Szlovénia

Ptuj
,
SI
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Kultúrház
Köztér

Pályázat

nyílt tervpályázat - megvétel

Év
2019
Helyszín

Ptuj, Szlovénia

Ptuj
,
SI
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
456
#
456

Ptuj - Régi üveggyár és Vrazov tér felújítása

Summa

A ptuj-i Vrazov tér és a régi üveggyár felújításával a város egy központi, de hosszú ideig elhanyagolt területe újulhat meg. A városvezetés szándékai szerint a felújítás a jelenlegi szűkös keretek között is működő civil, művészeti kezdeményezésekre építve fejlesztené azok infrastruktúráját és bővítené a lehetőségeiket hosszútávon fenntartható, értékmegőrző fejlesztésekkel.


Ennek megfelelően javaslatunk ezen történetek tovább írásáról és közös terek létrehozásáról szól. Az építészeti háttér használói által válik majd egésszé.

Városi kontextus

A tervezési terület abszolút központi helyen, a történetileg is meghatározó Prešernova utca és a Dráva tengelye között, a Slovenski tér közvetlen szomszédságában található. A városközpont szakaszos megújítása a pályázati területen szorosan összefügg a lokális kulturális intézmények életével, hiszen elsőként ők veszik majd birtokba a megújult területeket.

A ptuj-i városközpont sétálóutcák és kis léptékű városi terek izgalmas szövetét alkotja. A felújított terület fontos feladata, hogy illeszkedjen ebbe a szövetbe és megtalálja benne a maga identitását. A Vrazov tér természetes, történetileg kialakult módon illeszkedik ebbe a szövetbe, de fontos, hogy a felújított kulturális épület udvara és a belső terei is a tágabb városi kontextus részévé váljanak. 


Térépítészet

A Vrazov tér feladata, hogy a környező kulturális épületek időszakos rendezvényeit fogadni tudja, ugyanakkor az ezek közötti időszakban is a városrész meghatározó tere maradjon a környék lakói számára. 

Érdekes adottságnak tartjuk a tér geometriáját, mert bár a közterülethez tartozó terület közel téglalap, a Muzikafe teraszával a tér egy teraszos bővülettel kimozdul ebből a geometriából. A kialakult állapotban a tér három meglévő fája is ezen a teraszon áll. Javaslatunk ezt az átmeneti helyzetet fordítja a tér előnyére.

A három meglévő, karakteres fákat facsoporttá kiegészítve egy kellemes árnyas terület alakul ki a tér északi oldalán. A fennmaradó területen más beavatkozásra nincs szükség, ez a gesztus definiálja a teret. A tér és a szomszédos Jadranska utca határát a kút jelöli meg.

A burkolatok terén egyszerűségre törekszünk. Az új épület bejáratától a tér határáig azonos kőburkolat fut, az utcák vonalában vált csak a felület. Az új épület udvarába lazább, otthonosabb homok kerül. Az utca házainak bejáratánál a járósíkba süllyedt  kő lábtörlők geometriája utal a kialakult állapotra.

A köztereket egyszerű, város arculatba illeszkedő bútorzattal lakjuk be. A mobil virágládák alkalmazkodnak a különböző fesztiválok változó igényeihez és a  Jadranska utca tágasabb szakaszán ültetett fákkal együtt növényzettel oldják a történeti városi környezetet.

A terek világítását a kialakult állapot szerint tartjuk, klasszikus fali kandeláberekkel, így az utcaszint zavartalan marad. Hasonló logikát követ a tér ideiglenes lefedésének rögzítése is, melyet a házfalak közé feszítve a tér átjárhatóságát, berendezetőségét nem akadályozzuk.


Közösségi ház

A felújított közösségi ház térszervezésében egyszerű logikát követtünk. A megtartott terek tagolt, boltozatos helyiségeibe a kisebb alapterületű próbatermek kerültek. Az új épületrészek fogadják be az előadótermek és előcsarnok lazább szervezésű tágasabb tereit. 

Fontosnak tartjuk az épület és az udvar közti intenzív kapcsolat kialakítását, de az utca irányából biztosított megérkezést is. Ezért egy olyan átjárható előcsarnokot húztunk végig az udvar mentén ami a meglévő ipari kapun keresztül az utcáról is elérhető. Az így létrejött lejtős tér közös, a találkozásról szól. 

Ahogy az előcsarnok úgy a nagyterem is intenzív kapcsolatban van az udvarral, tetszés szerint árnyékolható, sötétíthető vagy összenyitható oldalfallal.

Az új épületrészek a workshop jelleg könnyűszerkezetes karakterét idézik a belső udvar felé, míg az utca menti falak klasszikus vakolt felületként jelennek meg. Különösen fontos ezek közül az egykori beépítés kontúrját idéző faltest. Bár ez a felület nem zár közre épületet, fontos, hogy funkciót kapjon. A helyi művészek eddig is aktívan és kreatívan lakták be a környékbeli falakat, és fontos, hogy ez itt se történjen másképp. Így a belső utcácska felé a közösségi ház is folyamatosan változó és megújuló arcát mutatja.

A ház udvarán egyetlen fát ültetünk, mely idővel egyedi atmoszférát kölcsönöz majd a térnek.


No items found.