Impresszum

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont

Beépítési koncepciónk szerint a telek két nyitott oldalát bezárjuk, egy nagyrészt iroda-funkciójú, ‘L’ alakú épületszárnnyal, mely ‘védőburokként’ is értelmezhető. A védett ‘fészekben’ az EMC labor nem csak fizikailag, hanem ‘tudatunkban’ is biztonságban van.

Beépítés

A tervezési terület négy utcával határolt tömbjének északi felét egy 7 szintes lakóház keretezi, kelet felől pedig az NMHH meglévő-megmaradó irodaépülete áll. A tömb déli és nyugati oldalán jelenleg csupán az elbontandó földszintes épületek találhatók, tehát városépítészeti szempontból a tömb keretes beépítése hiányos. Ezt a térfal hiányt hivatott megszüntetni a tervezett beépítés ‘L’ alakú konfigurációja.

Funkcionális elrendezés

A keretező 5 szintes irodai traktus ölelésében helyezkednek el a nagyobb fesztávú, illetve speciális funkciójú, de alacsonyabb épülettömegek, melyekre zöldtetőket telepítettünk. A tömbbelsőben minden szint–beleértve a meglévő irodaházat is- ezekre a zöld teraszokra néz, melyeket külső lépcsőrendszer kapcsol össze.  A legfelső szintre telepített rendezvény teremből, illetve a hozzá kapcsolódó fedett teraszról a budai hegyekre van kilátás. Az EMC labor és a hozzá tartozó funkciók szerves egységben mind a földszinten kaptak helyet.

Anyagok

A külső megjelenés két felület kontrasztjára épít: a látszóbeton burkolatú, rusztikus felületű monolitikus tömb és a hálósan perforált, finombetonból készülő áttört homlokzat ellentétére. A homlokzati karakter hálós struktúrája ‘levezethető’ az EMC belső elnyelő burkolatának gúlamátrixos, pixelszerű textúrájából. A homlokzati struktúra ennek az inverze.

Építész


Félix Zsolt, Hőnich Richárd, Sólyom Benedek, Ábrahám Tamás, Hellenpárt György, Järger Zsolt, Kenéz Gergely, Varga Katalin

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Iroda
Mérőlabor

Pályázat

nyílt tervpályázat 3. díj

Év
2017
Helyszín

Budapest XIII. kerület

Budapest XIII.
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Iroda
Mérőlabor

Pályázat

nyílt tervpályázat 3. díj

Év
2017
Helyszín

Budapest XIII. kerület

Budapest XIII.
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
376
#
376

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont

Summa

Beépítési koncepciónk szerint a telek két nyitott oldalát bezárjuk, egy nagyrészt iroda-funkciójú, ‘L’ alakú épületszárnnyal, mely ‘védőburokként’ is értelmezhető. A védett ‘fészekben’ az EMC labor nem csak fizikailag, hanem ‘tudatunkban’ is biztonságban van.

Beépítés

A tervezési terület négy utcával határolt tömbjének északi felét egy 7 szintes lakóház keretezi, kelet felől pedig az NMHH meglévő-megmaradó irodaépülete áll. A tömb déli és nyugati oldalán jelenleg csupán az elbontandó földszintes épületek találhatók, tehát városépítészeti szempontból a tömb keretes beépítése hiányos. Ezt a térfal hiányt hivatott megszüntetni a tervezett beépítés ‘L’ alakú konfigurációja.

Funkcionális elrendezés

A keretező 5 szintes irodai traktus ölelésében helyezkednek el a nagyobb fesztávú, illetve speciális funkciójú, de alacsonyabb épülettömegek, melyekre zöldtetőket telepítettünk. A tömbbelsőben minden szint–beleértve a meglévő irodaházat is- ezekre a zöld teraszokra néz, melyeket külső lépcsőrendszer kapcsol össze.  A legfelső szintre telepített rendezvény teremből, illetve a hozzá kapcsolódó fedett teraszról a budai hegyekre van kilátás. Az EMC labor és a hozzá tartozó funkciók szerves egységben mind a földszinten kaptak helyet.

Anyagok

A külső megjelenés két felület kontrasztjára épít: a látszóbeton burkolatú, rusztikus felületű monolitikus tömb és a hálósan perforált, finombetonból készülő áttört homlokzat ellentétére. A homlokzati karakter hálós struktúrája ‘levezethető’ az EMC belső elnyelő burkolatának gúlamátrixos, pixelszerű textúrájából. A homlokzati struktúra ennek az inverze.

No items found.