Impresszum

Nivegy-ház - plébániaegyüttes felújítása

Az együttes a XVIII.sz. végén épült: plébánia, káplánlakás,pajta, disznóól, lóistálló, kerti pince. A telek műemléki védettségű, a programkialakítása és a tervezés folyamatos műemléki egyeztetéssel és a helyi közösség részvételével zajlott. A plébániát felújítottuk, a hozzá kapcsolódó pajtaközösségi térré alakult. A lóistállót újra fogalmaztuk külső rendezvénytérként.

Tervezési feladat

A lakófunkciót felváltja a közösségi funkció, ami itt azt jelenti, hogy olyanfunkciókat kellett elhelyeznünk, ami a falu, illetve a Nivegy-völgy lakóinakjelenleg nem, vagy kevéssé biztosított. A feladat tehát sokrétű, a közösségigényeit felmértük, megvizsgáltuk, hogy ezek közül mi az, ami itt elhelyezhető,a jelenlegi épületeket mire lehet használni, milyen beavatkozások szükségesek, ésmi az, amit a jelenlegi épületekben nem lehet megoldani és új építést tesz indokolttá.A feladat megoldásában nagy segítséget jelentett a helyi közösség bevonása, ahelyiek javaslataikkal nagymértékben hozzájárultak a program kialakításához. Amásik fontos háttér, hogy a megbízó Forster Központ biztosította a műemlékekfelújításához szükséges tudományos hátteret. A tervben a közösség igényeitkellett összhangba hozni a helyszíni lehetőségekkel és a műemléki értékekmegóvásával.

Építész

Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Gulyás Bálint, Ritter Dániel

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Közösségi ház

Pályázat
Év
2014
Helyszín

Balatoncsicsó, Magyarország

Balatoncsicsó
,
HU
Megrendelő

Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ

Fotó

Oláh Gergely Máté

Díjak
Publikációk

nivegyház

balatoncsicso.reblog

The Nivegy-ValleyParish House Pilot Project
Heritage Counts, Antwerp, 2015

The Impact  of Built Heritage Revitalisation  on Social Well-Being
Power of Heritage InternationalCultural Centre, Krakow, 2017

Funkció

Közösségi ház

Pályázat
Év
2014
Helyszín

Balatoncsicsó, Magyarország

Balatoncsicsó
,
HU
Megrendelő

Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ

Fotó

Oláh Gergely Máté

Díjak
Publikációk

nivegyház

balatoncsicso.reblog

The Nivegy-ValleyParish House Pilot Project
Heritage Counts, Antwerp, 2015

The Impact  of Built Heritage Revitalisation  on Social Well-Being
Power of Heritage InternationalCultural Centre, Krakow, 2017

#
315
#
315

Nivegy-ház - plébániaegyüttes felújítása

Summa

Az együttes a XVIII.sz. végén épült: plébánia, káplánlakás,pajta, disznóól, lóistálló, kerti pince. A telek műemléki védettségű, a programkialakítása és a tervezés folyamatos műemléki egyeztetéssel és a helyi közösség részvételével zajlott. A plébániát felújítottuk, a hozzá kapcsolódó pajtaközösségi térré alakult. A lóistállót újra fogalmaztuk külső rendezvénytérként.

Tervezési feladat

A lakófunkciót felváltja a közösségi funkció, ami itt azt jelenti, hogy olyanfunkciókat kellett elhelyeznünk, ami a falu, illetve a Nivegy-völgy lakóinakjelenleg nem, vagy kevéssé biztosított. A feladat tehát sokrétű, a közösségigényeit felmértük, megvizsgáltuk, hogy ezek közül mi az, ami itt elhelyezhető,a jelenlegi épületeket mire lehet használni, milyen beavatkozások szükségesek, ésmi az, amit a jelenlegi épületekben nem lehet megoldani és új építést tesz indokolttá.A feladat megoldásában nagy segítséget jelentett a helyi közösség bevonása, ahelyiek javaslataikkal nagymértékben hozzájárultak a program kialakításához. Amásik fontos háttér, hogy a megbízó Forster Központ biztosította a műemlékekfelújításához szükséges tudományos hátteret. A tervben a közösség igényeitkellett összhangba hozni a helyszíni lehetőségekkel és a műemléki értékekmegóvásával.

No items found.