Impresszum

MCC kollégium

Ahogy a körbeülő gyerekek összeérintik a lábukat, az egymásra figyelésnek egy különösen erős formája alakul ki. Koncepciónkban az épületszárnyak veszik így körbe azt a magot, ami az érkezés szintjén az épületegyüttest szervező agoratér, a fölötte lévő központi kertrész pedig az elmélyülés helye, ahová jó idő esetén a könyvtárból kitelepednek a diákok.

A hely szelleme

A beépítés és a tömegalakítás – szorosan kapcsolódva a hely szelleméhez és megvalósítva a programot – az építészeti koncepció talán leglényegibb része, magja, csontváza.Ezért is érezzük annyira fontosnak, hogy már magával a beépítéssel kifejezzük véleményünket a helyről. Ebben az esetben a beépítés kihívása az, hogy a program dimenziója teljesen más, mint amit a hely szelleme kívánna. Szabadon álló társasházi környezetben kellene elhelyezni egy jóval nagyobb léptékű programot, egy hatalmas telken.

A koncepció alapja

A program által megkívánt tömeg megfelelő tagolásával közelíthetünk a környezet léptékéhez, azonban még így is nehéz elkerülni a túlzott méreteket.Ezen a ponton kaptunk segítséget a programban megfogalmazott működési elvektől.A pályázati kiírás több szempontból is hangsúlyozza a központi szervezés igényét, az ezáltal inspirált centrális-sugaras elrendezés pedig nemcsak a program elvárt funkcionális működését eredményezi, hanem azt is, hogy a sugarasan elhelyezett szárnyak karcsúbb véghomlokzatai dominálnak a megjelenésben, amik a környező társasházi léptékhez közeliek, míg a hosszoldalak szögben egymás felé fordulva, a fákkal beültetett udvarokban sokkal kevésbé érzékelhetők.

A centrális-sugaras elrendezés filozófiai értelemben is összecseng az MCC szándékaival.

Fontos célunk volt, hogy a lehető legtöbb téri és funkcionális lehetőséget megadjuk a fiatalok számára, hogy fejlődhessenek, és hogy egymást fejlesszék. A közösségi terek rugalmasan alakíthatók, a többi már a diákok kreativitásán múlik. Az intenzív szellemi életet jól kiegészíti az intenzív sportélet, a közösségi együttlét fontos formája. A tornatermen, a konditermen és a vizes rekreáción túl az egyik kollégiumi szárny teljes tetőteraszát a sportnak szenteltük, ahol a napsütés és a pazar kilátás különleges élménnyel kíséri a testmozgást. Az épületegyüttes beépítési koncepciója is segíti az egymásra figyelést, az egymásra hangolódást, az intenzív közösségi életet, de emellett lehetőséget nyújt az elvonulásra, elmélyülésre is. Az építészet eszközeivel segítjük, hogy az MCC-s évek életre szóló élményt és útravalót jelentsenek.

Tömegalakítás

A centrális-sugaras kompozíció 6 elemből épül fel, amit összeköt a kertfelszín alatt a központi agora tér. Az elemek 45 fokkal fordulnak el egymástól, dinamikusan szélesedő udvarok alakulnak ki köztük, így még a legbelső kollégiumi szobából is ki lehet látni a városra. A szárnyak a bejárattól sugarasan indulva: oktatási szárny, majd 3 kollégiumi szárny, irodaszárny és végül a könyvtártorony.

Építész

Félix Zsolt, Hőnich Richárd, Mudry Luca, Pálfy Máté, Varga Katalin

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész

Horváth Bettina, Kovács Árpád, Sármán Dorka, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika

Funkció

Oktatás
Sport
Kultúra
Iroda
Kollégium

Pályázat

nyílt tervpályázat

Év
2021
Helyszín

Budapest I. kerület

Budapest I.
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Oktatás
Sport
Kultúra
Iroda
Kollégium

Pályázat

nyílt tervpályázat

Év
2021
Helyszín

Budapest I. kerület

Budapest I.
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
483
#
483

MCC kollégium

Summa

Ahogy a körbeülő gyerekek összeérintik a lábukat, az egymásra figyelésnek egy különösen erős formája alakul ki. Koncepciónkban az épületszárnyak veszik így körbe azt a magot, ami az érkezés szintjén az épületegyüttest szervező agoratér, a fölötte lévő központi kertrész pedig az elmélyülés helye, ahová jó idő esetén a könyvtárból kitelepednek a diákok.

A hely szelleme

A beépítés és a tömegalakítás – szorosan kapcsolódva a hely szelleméhez és megvalósítva a programot – az építészeti koncepció talán leglényegibb része, magja, csontváza.Ezért is érezzük annyira fontosnak, hogy már magával a beépítéssel kifejezzük véleményünket a helyről. Ebben az esetben a beépítés kihívása az, hogy a program dimenziója teljesen más, mint amit a hely szelleme kívánna. Szabadon álló társasházi környezetben kellene elhelyezni egy jóval nagyobb léptékű programot, egy hatalmas telken.

A koncepció alapja

A program által megkívánt tömeg megfelelő tagolásával közelíthetünk a környezet léptékéhez, azonban még így is nehéz elkerülni a túlzott méreteket.Ezen a ponton kaptunk segítséget a programban megfogalmazott működési elvektől.A pályázati kiírás több szempontból is hangsúlyozza a központi szervezés igényét, az ezáltal inspirált centrális-sugaras elrendezés pedig nemcsak a program elvárt funkcionális működését eredményezi, hanem azt is, hogy a sugarasan elhelyezett szárnyak karcsúbb véghomlokzatai dominálnak a megjelenésben, amik a környező társasházi léptékhez közeliek, míg a hosszoldalak szögben egymás felé fordulva, a fákkal beültetett udvarokban sokkal kevésbé érzékelhetők.

A centrális-sugaras elrendezés filozófiai értelemben is összecseng az MCC szándékaival.

Fontos célunk volt, hogy a lehető legtöbb téri és funkcionális lehetőséget megadjuk a fiatalok számára, hogy fejlődhessenek, és hogy egymást fejlesszék. A közösségi terek rugalmasan alakíthatók, a többi már a diákok kreativitásán múlik. Az intenzív szellemi életet jól kiegészíti az intenzív sportélet, a közösségi együttlét fontos formája. A tornatermen, a konditermen és a vizes rekreáción túl az egyik kollégiumi szárny teljes tetőteraszát a sportnak szenteltük, ahol a napsütés és a pazar kilátás különleges élménnyel kíséri a testmozgást. Az épületegyüttes beépítési koncepciója is segíti az egymásra figyelést, az egymásra hangolódást, az intenzív közösségi életet, de emellett lehetőséget nyújt az elvonulásra, elmélyülésre is. Az építészet eszközeivel segítjük, hogy az MCC-s évek életre szóló élményt és útravalót jelentsenek.

Tömegalakítás

A centrális-sugaras kompozíció 6 elemből épül fel, amit összeköt a kertfelszín alatt a központi agora tér. Az elemek 45 fokkal fordulnak el egymástól, dinamikusan szélesedő udvarok alakulnak ki köztük, így még a legbelső kollégiumi szobából is ki lehet látni a városra. A szárnyak a bejárattól sugarasan indulva: oktatási szárny, majd 3 kollégiumi szárny, irodaszárny és végül a könyvtártorony.

No items found.