Impresszum

Kőér köz - 1. társasház

Az utóbbi évekre jellemző társasházi beruházások felfutását megelőzően kaptuk a megbízást egy többlakásos lakóépület tervezésére a Kőér közben.


Az egykori kőbánya területét hosszú ideje főként deponálásra használták egy vegyes, iskolával, munkásszállóval és sorházas karakterű társasházakkal beépített környezetben. Korábbi funkciójából adódott, hogy a terep, bár közel sík, három oldalról meredek támfalak jelezték eredeti lejtését. A terepviszonyok mellett a közvetlen szomszédok adják a telek különlegességét. Két oldalt a Kőbányai víztározó határolja, délkeleti irányból pedig a Dausz Gyula park, így a természetes környezet hosszú távon biztosított a terület számára. A víztározó szomszédsága a relatív sík Pesti oldalon belül magaslati pontra is utalt.

A szabályozási környezet a környező társasházakhoz képest egy léptékkel nagyobb épület elhelyezését tette lehetővé. Ugyanakkor az épített és a természeti környezet is ennek a körültekintő vizsgálatát indokolta. Az épületet két egységre bontva a lépték visszafogottabbá vált, amit a tömeg lépcsőzetes tagolása tompított tovább. Az így kialakuló lapostetőket tágas teraszok és tetőkertek lakták be.

A terep eredeti lejtését visszaállítani nem volt lehetőségünk. A teremgarázs földszinti elhelyezésével mégis létrejöhetett egy emeleti kert a bejárat és a környező terepszint közötti védett közös térként a lakók számára.

Az anyaghasználat terén visszafogottságra törekedtünk. A fehér épülettömeg a bejárat, loggiák és teraszok környezetében egészül ki természetes fa felületekkel. A házat ezáltal az előkert, az emelt udvar és a lapostetők többszintes kertjei öltöztetik zöldbe, hátteret pedig a környező ligetek biztosítanak.

Utószó

A ház részleteinek kidolgozása szoros együttműködésben történt - a megbízó és kivitelező szerepét egy személyben betöltő - Hajdú Jánossal. Ennek köszönhető, hogy számos részlet - pl. előregyárott finombeton elemek, lépcsőházi ikonográfia és faburkolati megoldások - is ilyen léptékű társasházi projektnél szokatlan alapossággal készülhetett el.






Építész

Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Társasház

Pályázat
Év
2018
Helyszín

Budapest X. kerület

Budapest X.
,
HU
Megrendelő

Hajdú János

Fotó

Kenéz Gergely

Díjak
Funkció

Társasház

Pályázat
Év
2018
Helyszín

Budapest X. kerület

Budapest X.
,
HU
Megrendelő

Hajdú János

Fotó

Kenéz Gergely

Díjak
#
342
#
342

Kőér köz - 1. társasház

Summa

Az utóbbi évekre jellemző társasházi beruházások felfutását megelőzően kaptuk a megbízást egy többlakásos lakóépület tervezésére a Kőér közben.


Az egykori kőbánya területét hosszú ideje főként deponálásra használták egy vegyes, iskolával, munkásszállóval és sorházas karakterű társasházakkal beépített környezetben. Korábbi funkciójából adódott, hogy a terep, bár közel sík, három oldalról meredek támfalak jelezték eredeti lejtését. A terepviszonyok mellett a közvetlen szomszédok adják a telek különlegességét. Két oldalt a Kőbányai víztározó határolja, délkeleti irányból pedig a Dausz Gyula park, így a természetes környezet hosszú távon biztosított a terület számára. A víztározó szomszédsága a relatív sík Pesti oldalon belül magaslati pontra is utalt.

A szabályozási környezet a környező társasházakhoz képest egy léptékkel nagyobb épület elhelyezését tette lehetővé. Ugyanakkor az épített és a természeti környezet is ennek a körültekintő vizsgálatát indokolta. Az épületet két egységre bontva a lépték visszafogottabbá vált, amit a tömeg lépcsőzetes tagolása tompított tovább. Az így kialakuló lapostetőket tágas teraszok és tetőkertek lakták be.

A terep eredeti lejtését visszaállítani nem volt lehetőségünk. A teremgarázs földszinti elhelyezésével mégis létrejöhetett egy emeleti kert a bejárat és a környező terepszint közötti védett közös térként a lakók számára.

Az anyaghasználat terén visszafogottságra törekedtünk. A fehér épülettömeg a bejárat, loggiák és teraszok környezetében egészül ki természetes fa felületekkel. A házat ezáltal az előkert, az emelt udvar és a lapostetők többszintes kertjei öltöztetik zöldbe, hátteret pedig a környező ligetek biztosítanak.

Utószó

A ház részleteinek kidolgozása szoros együttműködésben történt - a megbízó és kivitelező szerepét egy személyben betöltő - Hajdú Jánossal. Ennek köszönhető, hogy számos részlet - pl. előregyárott finombeton elemek, lépcsőházi ikonográfia és faburkolati megoldások - is ilyen léptékű társasházi projektnél szokatlan alapossággal készülhetett el.






No items found.