Impresszum

Kőér köz - 2. társasház

A Kőér közben újonnan elkészült társasháztervezési megbízása egy korábban a szomszéd telekre tervezett többlakásoslakóépület folytatásaként érkezett be irodánkba.

A már jól ismert környezetbe, a zöldbeágyazott, intenzív parkos területekkel körbevett telek beépítésénél akörnyezetbe illeszkedő, tagolt beépítést; a bontott tömegkezelést és avisszafogott építészeti megjelenést tartjuk helyénvalónak. Ennek megfelelőenegy 2 lakótömbből és egy bejárati építményből álló épületegyüttest terveztünk.A két tömegből álló beépítés kedvező alaphelyzetet teremt a lakások tájolása ésbenapozása szempontjából miközben kiemelten jól használható kert szakaszokathoz létre.

A különálló épületrészeket a terepszintalatt közös teremgarázs kapcsolja össze. Az épületben összesen 44 lakás kapotthelyet, két fogatolt, zárt lépcsőházra felfűzve.

Az épülettömbök alaprajzi- és tömegbelitagolása nem csak kedvezőbb, a környezetbe jobban illeszkedő épületet eredményez,hanem kedvezően befolyásolja a lakások intimitását is. A lépcsőző épületszárnyak tetején teraszokés tetőkertek alakulnak ki, melyek egy-egy lakáshoz kapcsolódva növelik azokkomfortját és privát élettereket hoznak létre.

Ahatározott ’kubusok’ változatos tömegjátékát a loggiák és teraszok játékaegészíti ki. A zártabb tömegekből ’kiharapott’ felületeken meleg tónusú fa nyílászárók, és faburkolatok jelennekmeg, színesítve és oldva a vakolt tömegek szikár ’kockológiáját’. A tömör ésszűkszavú formanyelv kontrasztjaként a nemesebb, rajzosabb és barátságosabb fajelenik meg azokon a felületeken, ahol az épület külső felületével közelrőltalálkozunk.

A társasháztól északra a beruházás korábbi ütemében megvalósultépület áll. Már ez a ház is magán hordozza az új építés számos karakterét, azintenzív kültéri kapcsolatokkal, közös társasházi területekkel és azemberközeli felületek humanizált, igényes anyag használatával. Míg az előzőházon a tetőkertek kaptak nagyobb szerepet az új épületben a lakásokhoz tartozókényelmes méretű loggiák meghatározók. Mindkét épület kellemes bejárati térrelfogadja a lakókat és nagy hangsúlyt fektet a dús zöld környezettel kialakítottkapcsolatra. Ugyanakkor a részletek és anyaghasználat terén finom különbségekteszik egyedivé mindkét ütemet. A lépcsőházakra felfűzött lakások számánálmindkét esetben fontos szempontnak tartottuk a kellemes méretű lakóközösségkialakulását.

Építész

Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, Varga Katalin

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Társasház

Pályázat
Év
2022
Helyszín

Budapest X. kerület

Budapest X.
,
HU
Megrendelő

Hajdú János

Fotó

Kenéz Gergely

Díjak
Publikációk
Funkció

Társasház

Pályázat
Év
2022
Helyszín

Budapest X. kerület

Budapest X.
,
HU
Megrendelő

Hajdú János

Fotó

Kenéz Gergely

Díjak
Publikációk
#
380
#
380

Kőér köz - 2. társasház

Summa

A Kőér közben újonnan elkészült társasháztervezési megbízása egy korábban a szomszéd telekre tervezett többlakásoslakóépület folytatásaként érkezett be irodánkba.

A már jól ismert környezetbe, a zöldbeágyazott, intenzív parkos területekkel körbevett telek beépítésénél akörnyezetbe illeszkedő, tagolt beépítést; a bontott tömegkezelést és avisszafogott építészeti megjelenést tartjuk helyénvalónak. Ennek megfelelőenegy 2 lakótömbből és egy bejárati építményből álló épületegyüttest terveztünk.A két tömegből álló beépítés kedvező alaphelyzetet teremt a lakások tájolása ésbenapozása szempontjából miközben kiemelten jól használható kert szakaszokathoz létre.

A különálló épületrészeket a terepszintalatt közös teremgarázs kapcsolja össze. Az épületben összesen 44 lakás kapotthelyet, két fogatolt, zárt lépcsőházra felfűzve.

Az épülettömbök alaprajzi- és tömegbelitagolása nem csak kedvezőbb, a környezetbe jobban illeszkedő épületet eredményez,hanem kedvezően befolyásolja a lakások intimitását is. A lépcsőző épületszárnyak tetején teraszokés tetőkertek alakulnak ki, melyek egy-egy lakáshoz kapcsolódva növelik azokkomfortját és privát élettereket hoznak létre.

Ahatározott ’kubusok’ változatos tömegjátékát a loggiák és teraszok játékaegészíti ki. A zártabb tömegekből ’kiharapott’ felületeken meleg tónusú fa nyílászárók, és faburkolatok jelennekmeg, színesítve és oldva a vakolt tömegek szikár ’kockológiáját’. A tömör ésszűkszavú formanyelv kontrasztjaként a nemesebb, rajzosabb és barátságosabb fajelenik meg azokon a felületeken, ahol az épület külső felületével közelrőltalálkozunk.

A társasháztól északra a beruházás korábbi ütemében megvalósultépület áll. Már ez a ház is magán hordozza az új építés számos karakterét, azintenzív kültéri kapcsolatokkal, közös társasházi területekkel és azemberközeli felületek humanizált, igényes anyag használatával. Míg az előzőházon a tetőkertek kaptak nagyobb szerepet az új épületben a lakásokhoz tartozókényelmes méretű loggiák meghatározók. Mindkét épület kellemes bejárati térrelfogadja a lakókat és nagy hangsúlyt fektet a dús zöld környezettel kialakítottkapcsolatra. Ugyanakkor a részletek és anyaghasználat terén finom különbségekteszik egyedivé mindkét ütemet. A lépcsőházakra felfűzött lakások számánálmindkét esetben fontos szempontnak tartottuk a kellemes méretű lakóközösségkialakulását.

No items found.