Impresszum

II. Rákóczi Ferenc Gimnázium bővítése

A Bp. II. kerületi Önkormányzat 2002-ben meghívásos tervpályázatot írt ki az épület rekonstrukciójára. Első díjas tervpályázatunkban, mi az új mellett döntöttünk. Az új pedig a régi szerves folytatása. Az épület teljes utcai szárnyát megtartottuk, ezáltal a ház építészetileg és érzelmileg legfontosabb része őrződik meg. Az új szárnyak pedig ugyanabban az építési szituációban létesülnek, és a megfelelő tájolás felé fordulnak minden esetben. A beépítésészak felé nem záródik le, újra kinyílik a domboldal felé, s az mintegy befolyik a nyitott iskolaudvarba.

A beépítés, a helyfoglalás másik fő kérdése volt, hogy hova kerül az új nagyméretű tornaterem. Az RRT lehetővé tette volna a felső sportpályánál való földalattielhelyezést is, de az egész telek, és a domboldal tekintetében fontos volt,hogy a bővítés miatt durva terepváltoztatásra ne legyen szükség. Ezért az udvari szárnyak ölelésébe került a tornaterem, ami a régi iskolaépület mögötti nagy meglévő tereprézsűbe ezért nem metsz bele. Az adott szomszédos foghíjtelken is csak egy traktusmélységű utcai sávot építettük be, a beállt zöldterület, és az évek hosszú során kialakult kert, ezáltal megmaradhatott.

Az iskola a Keleti Károly utca felől közelíthető meg. Az átalakított régi tornaterem előcsarnokként fogadja az érkezőt. Az utcára néző két régi nagyméretű ablak parapeteit kibontva, az új szélfogó előtt egy kvázi árkád alakult ki, átmeneti teret képezve, s mintegy szélesítve a keskeny járdát.  

Az előcsarnokhoz kapcsolódik az aula további, átriumszerű, épületmagasságú tere, melyből átlátható az iskola egész téri-közlekedési rendszere.

A terepviszonyokból adódóan egy híd köti össze a sportudvart, a tornaterem födémén kialakított belső iskolaudvarral. Az új utcai szárny első emeletéről a foghíjtelek intenzív zöldterületére tervezett pihenőkertbe juthatunk ki, ami szabadtéri órák megtartására is alkalmas.

Az utcai épületszárny romantikus architektúrája megmaradt, és felújításra került, az új épületrészek architektúrája két anyagra épül, a bontott téglára és a tetőkön megjelenő cserépre.

A régi épületszárny bontása során keletkezett tégla, külső burkolati anyagként jelenik meg. Ez nem csak gazdaságos megoldás, de tartalmas szellemi kapcsolat is a régi és az új között, az állandóságot, a folyamatosságot érzékeltetve.

Építész

Keller Ferenc, Sólyom Benedek, Szabó László, Várkonyi Andrea, Vajda Barbara

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész

Steffler István

Funkció

Gimnázium

Pályázat

2002 - meghívásos tervpályázat 1. díj

Év
2005
Helyszín

Budapest II. kerület

Budapest II.
,
HU
Megrendelő
Fotó

Polgár Attila

Díjak
Publikációk
Funkció

Gimnázium

Pályázat

2002 - meghívásos tervpályázat 1. díj

Év
2005
Helyszín

Budapest II. kerület

Budapest II.
,
HU
Megrendelő
Fotó

Polgár Attila

Díjak
Publikációk
#
170
#
170

II. Rákóczi Ferenc Gimnázium bővítése

Summa

A Bp. II. kerületi Önkormányzat 2002-ben meghívásos tervpályázatot írt ki az épület rekonstrukciójára. Első díjas tervpályázatunkban, mi az új mellett döntöttünk. Az új pedig a régi szerves folytatása. Az épület teljes utcai szárnyát megtartottuk, ezáltal a ház építészetileg és érzelmileg legfontosabb része őrződik meg. Az új szárnyak pedig ugyanabban az építési szituációban létesülnek, és a megfelelő tájolás felé fordulnak minden esetben. A beépítésészak felé nem záródik le, újra kinyílik a domboldal felé, s az mintegy befolyik a nyitott iskolaudvarba.

A beépítés, a helyfoglalás másik fő kérdése volt, hogy hova kerül az új nagyméretű tornaterem. Az RRT lehetővé tette volna a felső sportpályánál való földalattielhelyezést is, de az egész telek, és a domboldal tekintetében fontos volt,hogy a bővítés miatt durva terepváltoztatásra ne legyen szükség. Ezért az udvari szárnyak ölelésébe került a tornaterem, ami a régi iskolaépület mögötti nagy meglévő tereprézsűbe ezért nem metsz bele. Az adott szomszédos foghíjtelken is csak egy traktusmélységű utcai sávot építettük be, a beállt zöldterület, és az évek hosszú során kialakult kert, ezáltal megmaradhatott.

Az iskola a Keleti Károly utca felől közelíthető meg. Az átalakított régi tornaterem előcsarnokként fogadja az érkezőt. Az utcára néző két régi nagyméretű ablak parapeteit kibontva, az új szélfogó előtt egy kvázi árkád alakult ki, átmeneti teret képezve, s mintegy szélesítve a keskeny járdát.  

Az előcsarnokhoz kapcsolódik az aula további, átriumszerű, épületmagasságú tere, melyből átlátható az iskola egész téri-közlekedési rendszere.

A terepviszonyokból adódóan egy híd köti össze a sportudvart, a tornaterem födémén kialakított belső iskolaudvarral. Az új utcai szárny első emeletéről a foghíjtelek intenzív zöldterületére tervezett pihenőkertbe juthatunk ki, ami szabadtéri órák megtartására is alkalmas.

Az utcai épületszárny romantikus architektúrája megmaradt, és felújításra került, az új épületrészek architektúrája két anyagra épül, a bontott téglára és a tetőkön megjelenő cserépre.

A régi épületszárny bontása során keletkezett tégla, külső burkolati anyagként jelenik meg. Ez nem csak gazdaságos megoldás, de tartalmas szellemi kapcsolat is a régi és az új között, az állandóságot, a folyamatosságot érzékeltetve.

No items found.