Impresszum

Füleky Kúria és Borászat

A telekre minőségi Tokajiborokat készítő borászati üzemet tervezése volt a feladat. A tervezett épületkialakításakor az volt az alapkoncepciónk, hogy a telken álló jelentősen átalakított kőépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelentette, hogy a falakat integráltuk az épületünkbe, és úgy építettük tovább az új házat, hogy láthatóvá tettük a régi és megmaradóelemeket, és harmonikusan fejlesztettük tovább az új tömeggel. A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat láthatóvá tettük. Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készült. A kőlapok a tetőn cserépszerűen kerültek elhelyezésre, ezáltal visszautaltunk az egykori cseréptetős házra, de a tetők síkjai már egy új, progresszív tömeget mutatnak. Az új kőfalak fúga nélkül készültek, a régi fal kontrasztjaként.

Helyszín:

Az Iskola köz 17. alatt álló meglévő ház állapotát látva azonnal kértük annak elbontását. Ugyanakkor a régészeti kutatás rámutatott arra, hogy a jelentős átalakításokon átesett épület fő tartófalai eredeti kőfalak. A telek jelentősen emelkedik az utcához képest, felső részén található a szomszéd telekre átnyúló középkori pince lejárata. 

Tervezett épület:

Az épület funkcionális adottságai miatt nem fontos, hogy az épület helyiségeinek természetes megvilágítása legyen mindenhol, ezért az épület  tömegének kialakítása során gondolhattunk arra, hogy az épület egy részét a föld alá telepítsük. Ugyanakkor fontos építészeti szempont volt számunkra az is, hogy ez a léptékében nagy alapterületű üzemet hogyan lehet úgy telepíteni ezen a telken, hogy  ne legyen túlságosan domináns megjelenésű, egy ekkora léptékű épület ne zavarja meg a környezetének beépítési struktúráját, a tervezett tömeg hogyan tud tematikusan illeszkedni a környezetébe. A vizsgálatok során tapasztalhattuk, hogy a jelenlegi beépítéshez képest korábban hosszabban nyúlt be az épület a telek mélyébe.

A tervezett épülettömeg kialakításakor már azt vettük kiindulópontként, hogy a jelenleg a telken állóépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelenti, hogy a falakat integráljuk az épületünkbe, és úgy építjük tovább ezt a házat, hogy láthatóvá tesszük a régi és megmaradó elemeket, és harmonikusan fejlesztjük tovább az új tömeggel.

Így a jelenlegi épületszélességgel megvalósuló, de hosszabb épülettömeget képzelünk el, ami mintegy támfalként jelenik meg az Iskola köz 15. felőli oldalon, és hátrafelé a terep emelkedését kihasználva belesimul a terepbe, azt a hatást keltve, mintha onnan nőtt volna ki.

A terepből kiemelkedő, az eredeti utcai beépítési struktúrába illeszkedő épülettömeg mellett az iskola köz 19. felé eső oldalon az utcai szintmagasságot tartva kis gazdasági  udvart hozunk létre, a terep támfalszerű kialakítása mellett. Ez lehetővé teszi, hogy az épület jelentős részét e mögé a támfal mögé elhelyezve, a föld alatt alakítsunk ki egy viszonylag nagy egybefüggő üzemi területet, ami természetesen funkcionálisan kapcsolódik az előző tömeghez. 

Homlokzati kialakítás:

Az épület megmaradó részén a kutatás során feltárt ablakot vettük kiindulópontnak, és ezt az ablakméretet visszaterveztük az egykori nyílások feltételezett helyein. Így ezek az ablakok kerültek az utcai homlokzat emeleti részére, és a feltételezett pincei kijáratot is újból megnyitottuk.

A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat vékony cementes lével besimítjuk, ezáltal finomítjuk az esetleges felületi sérüléseket, és tömítjük a fugákat,valamint a felületnek egységes árnyalatot tudunk adni.

Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készül. A kőlapok zárt fúgával illeszkednek egymáshoz, hogy a lehető legjobban kihangsúlyozzuk az egyszerű tömeget.

Építész

Félix Zsolt, Fialovszky Tamás

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

borászat

Pályázat
Év
2010
Helyszín

Bodrogkeresztúr, Magyarország

Bodrogkeresztúr
,
HU
Megrendelő

Füleky Bortermelő Kft.

Fotó

Erhardt Gyula

Díjak

2010 Természetes kő az építészetben díj
2011 Archdaily Building of the Year Awards - industrial architecture

Funkció

borászat

Pályázat
Év
2010
Helyszín

Bodrogkeresztúr, Magyarország

Bodrogkeresztúr
,
HU
Megrendelő

Füleky Bortermelő Kft.

Fotó

Erhardt Gyula

Díjak

2010 Természetes kő az építészetben díj
2011 Archdaily Building of the Year Awards - industrial architecture

#
229
#
229

Füleky Kúria és Borászat

Summa

A telekre minőségi Tokajiborokat készítő borászati üzemet tervezése volt a feladat. A tervezett épületkialakításakor az volt az alapkoncepciónk, hogy a telken álló jelentősen átalakított kőépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelentette, hogy a falakat integráltuk az épületünkbe, és úgy építettük tovább az új házat, hogy láthatóvá tettük a régi és megmaradóelemeket, és harmonikusan fejlesztettük tovább az új tömeggel. A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat láthatóvá tettük. Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készült. A kőlapok a tetőn cserépszerűen kerültek elhelyezésre, ezáltal visszautaltunk az egykori cseréptetős házra, de a tetők síkjai már egy új, progresszív tömeget mutatnak. Az új kőfalak fúga nélkül készültek, a régi fal kontrasztjaként.

Helyszín:

Az Iskola köz 17. alatt álló meglévő ház állapotát látva azonnal kértük annak elbontását. Ugyanakkor a régészeti kutatás rámutatott arra, hogy a jelentős átalakításokon átesett épület fő tartófalai eredeti kőfalak. A telek jelentősen emelkedik az utcához képest, felső részén található a szomszéd telekre átnyúló középkori pince lejárata. 

Tervezett épület:

Az épület funkcionális adottságai miatt nem fontos, hogy az épület helyiségeinek természetes megvilágítása legyen mindenhol, ezért az épület  tömegének kialakítása során gondolhattunk arra, hogy az épület egy részét a föld alá telepítsük. Ugyanakkor fontos építészeti szempont volt számunkra az is, hogy ez a léptékében nagy alapterületű üzemet hogyan lehet úgy telepíteni ezen a telken, hogy  ne legyen túlságosan domináns megjelenésű, egy ekkora léptékű épület ne zavarja meg a környezetének beépítési struktúráját, a tervezett tömeg hogyan tud tematikusan illeszkedni a környezetébe. A vizsgálatok során tapasztalhattuk, hogy a jelenlegi beépítéshez képest korábban hosszabban nyúlt be az épület a telek mélyébe.

A tervezett épülettömeg kialakításakor már azt vettük kiindulópontként, hogy a jelenleg a telken állóépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelenti, hogy a falakat integráljuk az épületünkbe, és úgy építjük tovább ezt a házat, hogy láthatóvá tesszük a régi és megmaradó elemeket, és harmonikusan fejlesztjük tovább az új tömeggel.

Így a jelenlegi épületszélességgel megvalósuló, de hosszabb épülettömeget képzelünk el, ami mintegy támfalként jelenik meg az Iskola köz 15. felőli oldalon, és hátrafelé a terep emelkedését kihasználva belesimul a terepbe, azt a hatást keltve, mintha onnan nőtt volna ki.

A terepből kiemelkedő, az eredeti utcai beépítési struktúrába illeszkedő épülettömeg mellett az iskola köz 19. felé eső oldalon az utcai szintmagasságot tartva kis gazdasági  udvart hozunk létre, a terep támfalszerű kialakítása mellett. Ez lehetővé teszi, hogy az épület jelentős részét e mögé a támfal mögé elhelyezve, a föld alatt alakítsunk ki egy viszonylag nagy egybefüggő üzemi területet, ami természetesen funkcionálisan kapcsolódik az előző tömeghez. 

Homlokzati kialakítás:

Az épület megmaradó részén a kutatás során feltárt ablakot vettük kiindulópontnak, és ezt az ablakméretet visszaterveztük az egykori nyílások feltételezett helyein. Így ezek az ablakok kerültek az utcai homlokzat emeleti részére, és a feltételezett pincei kijáratot is újból megnyitottuk.

A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat vékony cementes lével besimítjuk, ezáltal finomítjuk az esetleges felületi sérüléseket, és tömítjük a fugákat,valamint a felületnek egységes árnyalatot tudunk adni.

Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készül. A kőlapok zárt fúgával illeszkednek egymáshoz, hogy a lehető legjobban kihangsúlyozzuk az egyszerű tömeget.

No items found.