Impresszum

DSB Német Iskola

A tervezési koncepciónkat az az elsődleges építészeti szempont határozta meg, hogy semmiképpen nem szerettük volna a meglévő épület építészeti koncepcióját átalakítani, azt megváltoztatni, vagy háttérbe szorítani. Azt gondoljuk, hogy ennek a bővítésnek illeszkednie kell a már meglévő épületállományhoz, tömegben és a feladatnak megfelelően funkcionálisan is. Szintén fontos szempont volt, hogy ezt a nagyon erős természeti környezetet nem szerettük volna jellemzően átalakítani, a karakterét megváltoztatni.

Két területet találtunk alkalmasnak az építésre. Az egyik a meglévő épület északkeleti végénél található. Itt a meglévő épület egy támfal  jellegű megtámasztáson áll, ez az épület lezárása. A terület innen eléggé lejtős, viszont viszonylag kevés fa van, az erdő kicsit odébb kezdődik, szép napsütéses, jó hangulatú terület. Ez a rész egy kis forgalmú zsákutca mellett húzódik, ami a György Aladár utcához kapcsolódik. Az utcák egy ligetes zöldterületet fognak közre, épület csak távolabb található. Ez a csendes rész tökéletes helyszín számunkra, hogy az alsósok részére egy meghitt, kicsit önállóan is kezelhető, a kicsik számára védett helyet teremtsünk. A hely kiválasztásában érzelmi okok is szerepet játszottak, a hatalmas telken barangolva ezen a helyen jól éreztük magunkat, és így hagytuk magunkat befolyásolni.

A másik helyszín megtalálása azért tűnt nehezebbnek, mert ide egy jóval nagyobb épülettömeget kell elhelyeznünk. Itt alaposan végignéztük, hogy egyáltalán hol helyezhető el ekkor egybefüggő tömeg, mindezt úgy, hogy ne tegyük tönkre a környezetet, az építészeti karaktert. A Csipke út felől érkezve a helyszínre erős lejtőn át jutunk a bejárathoz. Ezen az úton haladva bal oldal felé egy parkoló terület van, 45 fokos beállással. Ez egy olyan egybefüggőterület, ahol ez a nagyságú épület lehelyezhető, a lehető legkevesebb  fa kivágása mellett. Itt már most is sok burkolt felület található, így a zöldfelületből csak keveset veszünk el. Ideépítettük tehát a tornacsarnokunkat úgy, hogy a lejtőt kihasználna az épületsportcsarnok felőli része belesüllyed a terepbe. Ezáltal a föld felett megjelenő tömeg sokkal kevésbé érzékelhető.

Funkcionális felépítése az új oktatási szárnynak hasonló a meglévő épülethez. A pici különbség azonban az,hogy az alsósok tantermei a folyosótengely másik oldalára kerültek, a völgy felé, a telek belsejébe tájoltak. Az alsósok két szintje a mostani iskola teremszintjei alá kerülnek, de ha megvizsgáljuk a helyszín erős lejtését, akkor láthatjuk, hogy ez az elhelyezés természetesen kapcsolódik a terephez. A folyosók északkeleti oldalán a nagytermek kaptak helyet, a délkeleti oldalra kerültek a szaktermek, és a zsákutca felőli főbejárat. Ez a két szint a mostani"támfal" magasságánál megáll.  Az  épület tájolása nem a legideálisabb, de mind formailag, mind környezetbe való illeszkedés szempontja miatt ezt találtuk a legmegfelelőbbnek. Ezért a termek megvilágítására fénykutakat építettünk be az épület alsó két szintjére. Ezek az átmenő fényudvarok a termek folyosó felőli sötétebb részébe csempésznek be fényt, és egészen különleges hangulatot adnak a vizuális kultúrával éppen ismerkedő legkisebb korosztály számára.

A homlokzatok anyaga a jelenlévő építészeti világhoz illeszkedik. A természetesség és az egyszerűség jegyében gondoltuk megvalósítani a házainkat. A falfelületek világos fehér beton, vagy vakolt felületek, ehhez fa felületeket társítanánk. Ezek a hőkezelt fa felületek jól bírják a magyar klimatikus viszonyokat, a nedves időszakokat ugyanúgy mint a szárazabbakat. Ilyen melegebb tónusú felületek készülnek a nyílászáróknál, vagy az épület beharapásainál. A vakolt felületek érdesebb strukturált felülettel jelennek meg, vagy matricás betonnal készülnek.

Építész

Félix Zsolt, Hellenpárt György, Kenéz Gergely, Varga Katalin, Csörge Zita, Petró Noémi

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Iskolaépület bővítése tantermekkel és tornateremmel

Pályázat

meghívásos tervpályázat

Év
2015
Helyszín

Budapest XII. kerület

Budapest XII.
,
HU
Megrendelő

Deutsche Schule Budapest - Thomas Mann Gymnasium

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Iskolaépület bővítése tantermekkel és tornateremmel

Pályázat

meghívásos tervpályázat

Év
2015
Helyszín

Budapest XII. kerület

Budapest XII.
,
HU
Megrendelő

Deutsche Schule Budapest - Thomas Mann Gymnasium

Fotó
Díjak
Publikációk
#
340
#
340

DSB Német Iskola

Summa

A tervezési koncepciónkat az az elsődleges építészeti szempont határozta meg, hogy semmiképpen nem szerettük volna a meglévő épület építészeti koncepcióját átalakítani, azt megváltoztatni, vagy háttérbe szorítani. Azt gondoljuk, hogy ennek a bővítésnek illeszkednie kell a már meglévő épületállományhoz, tömegben és a feladatnak megfelelően funkcionálisan is. Szintén fontos szempont volt, hogy ezt a nagyon erős természeti környezetet nem szerettük volna jellemzően átalakítani, a karakterét megváltoztatni.

Két területet találtunk alkalmasnak az építésre. Az egyik a meglévő épület északkeleti végénél található. Itt a meglévő épület egy támfal  jellegű megtámasztáson áll, ez az épület lezárása. A terület innen eléggé lejtős, viszont viszonylag kevés fa van, az erdő kicsit odébb kezdődik, szép napsütéses, jó hangulatú terület. Ez a rész egy kis forgalmú zsákutca mellett húzódik, ami a György Aladár utcához kapcsolódik. Az utcák egy ligetes zöldterületet fognak közre, épület csak távolabb található. Ez a csendes rész tökéletes helyszín számunkra, hogy az alsósok részére egy meghitt, kicsit önállóan is kezelhető, a kicsik számára védett helyet teremtsünk. A hely kiválasztásában érzelmi okok is szerepet játszottak, a hatalmas telken barangolva ezen a helyen jól éreztük magunkat, és így hagytuk magunkat befolyásolni.

A másik helyszín megtalálása azért tűnt nehezebbnek, mert ide egy jóval nagyobb épülettömeget kell elhelyeznünk. Itt alaposan végignéztük, hogy egyáltalán hol helyezhető el ekkor egybefüggő tömeg, mindezt úgy, hogy ne tegyük tönkre a környezetet, az építészeti karaktert. A Csipke út felől érkezve a helyszínre erős lejtőn át jutunk a bejárathoz. Ezen az úton haladva bal oldal felé egy parkoló terület van, 45 fokos beállással. Ez egy olyan egybefüggőterület, ahol ez a nagyságú épület lehelyezhető, a lehető legkevesebb  fa kivágása mellett. Itt már most is sok burkolt felület található, így a zöldfelületből csak keveset veszünk el. Ideépítettük tehát a tornacsarnokunkat úgy, hogy a lejtőt kihasználna az épületsportcsarnok felőli része belesüllyed a terepbe. Ezáltal a föld felett megjelenő tömeg sokkal kevésbé érzékelhető.

Funkcionális felépítése az új oktatási szárnynak hasonló a meglévő épülethez. A pici különbség azonban az,hogy az alsósok tantermei a folyosótengely másik oldalára kerültek, a völgy felé, a telek belsejébe tájoltak. Az alsósok két szintje a mostani iskola teremszintjei alá kerülnek, de ha megvizsgáljuk a helyszín erős lejtését, akkor láthatjuk, hogy ez az elhelyezés természetesen kapcsolódik a terephez. A folyosók északkeleti oldalán a nagytermek kaptak helyet, a délkeleti oldalra kerültek a szaktermek, és a zsákutca felőli főbejárat. Ez a két szint a mostani"támfal" magasságánál megáll.  Az  épület tájolása nem a legideálisabb, de mind formailag, mind környezetbe való illeszkedés szempontja miatt ezt találtuk a legmegfelelőbbnek. Ezért a termek megvilágítására fénykutakat építettünk be az épület alsó két szintjére. Ezek az átmenő fényudvarok a termek folyosó felőli sötétebb részébe csempésznek be fényt, és egészen különleges hangulatot adnak a vizuális kultúrával éppen ismerkedő legkisebb korosztály számára.

A homlokzatok anyaga a jelenlévő építészeti világhoz illeszkedik. A természetesség és az egyszerűség jegyében gondoltuk megvalósítani a házainkat. A falfelületek világos fehér beton, vagy vakolt felületek, ehhez fa felületeket társítanánk. Ezek a hőkezelt fa felületek jól bírják a magyar klimatikus viszonyokat, a nedves időszakokat ugyanúgy mint a szárazabbakat. Ilyen melegebb tónusú felületek készülnek a nyílászáróknál, vagy az épület beharapásainál. A vakolt felületek érdesebb strukturált felülettel jelennek meg, vagy matricás betonnal készülnek.

No items found.