Impresszum

Corvinus Egyetem - Sportközpont tervpályázat

A helyszín, egy Lónyai utcai „dupla” foghíj déli telke. A közösségi funkció teret igényelne, de ezt a viszonylag szűk belső-ferencvárosi utca nem tudja biztosítani. A Zsil utcára néző foghíj„szomszédunk” helyzete kedvezőbb, de telkünkkel szemben már egy 24 méter magas lakóház áll. Az utcavonalról való visszalépés a program megvalósíthatóságát lehetetlenítené el, így a „teresedést” épületen belül, az utcáról is jól érzékelhető, tágas, teljes épületmagasságú, átriumos előcsarnokkal adtuk meg. A homlokzat tehát csak gesztusértékű „visszalépő” mozdulatot tesz, de transzparenciája által az utcáról is megadja a térélményt.

Illeszkedés

Az illeszkedés kérdésköre is összetett jelen telek esetében. A Lónyai utca ezen szakasza csaknem homogén módon tartja a 24 méteres párkánymagasságot, kivéve déli szomszédunkat, az egyetlen alacsonyabb épületet. Hosszú távon nyilvánvalóan a homogenitás (24 m-es párkány) támogatandó, de elképzelhető,hogy szomszédunk még évtizedekig nem épül át. Ezért itt is egy gesztusértékű mozdulat megadását tartottuk az illeszkedés jó megoldásának. A tetőkijárat kültérivé váló lépcsőjének vonalvezetése által, az alacsonyabb szomszédos épület felé az épülettömeg áttörtté, légiessé válik.

Transzparencia és vizuális kapcsolatok

Az épületmagas előcsarnoki átrium tere könnyen áttekinthetővé teszi a létesítmény funkcionális struktúráját, és természetes megvilágítást biztosít mind az uszodának, mind a tornatermi szintnek és a nagycsarnoknak is.  Az átriumban szabadon vezetett lépcsőkön bonyolódik az utcai cipős forgalom. A látogatók gyalogos áramlása, és a panorámaliftek mozgása élettel tölti meg a teret. A benapozott, télen is védett átrium különösen alkalmas egész évben „élő”növényzet telepítésére. A túlzott nyári felmelegedéstől a homlokzat napvédő, printelt üvegezése védi a belsőteret. Az üvegezés legkülső felületére nyomtatott és beleégetett kerámiafesték„pöttyök” épületfizikailag külső árnyékolásként működnek, és a felsőbb emeleteken növekvő szoláris terhelés kezelhető a mintasűrűség változóbeállításával.

Az épület sporttermei nemcsak az utcai átrium felől kapnak természetes fényt, hanem a tömbbelső felől megnyitott homlokzaton is. A transzparenciát és a könnyű tájékozódást az is segíti, hogy az épületben belül is vannak „átlátások”: a tornatermi szintgalériaszerű kialakítása révén érzékeljük az uszoda terét, és természetesen a squash és asztalitenisz termekbe is beláthatunk.

Építész

Hőnich Richárd, Sólyom Benedek, Gulyás Bálint, Hellenpárt György

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Sportközpont

Pályázat

nyílt tervpályázat - 2. díj

Év
2017
Helyszín

Budapest IX. kerület

Budapest IX.
,
HU
Megrendelő

Budapesti Corvinus Egyetem

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Sportközpont

Pályázat

nyílt tervpályázat - 2. díj

Év
2017
Helyszín

Budapest IX. kerület

Budapest IX.
,
HU
Megrendelő

Budapesti Corvinus Egyetem

Fotó
Díjak
Publikációk
#
396
#
396

Corvinus Egyetem - Sportközpont tervpályázat

Summa

A helyszín, egy Lónyai utcai „dupla” foghíj déli telke. A közösségi funkció teret igényelne, de ezt a viszonylag szűk belső-ferencvárosi utca nem tudja biztosítani. A Zsil utcára néző foghíj„szomszédunk” helyzete kedvezőbb, de telkünkkel szemben már egy 24 méter magas lakóház áll. Az utcavonalról való visszalépés a program megvalósíthatóságát lehetetlenítené el, így a „teresedést” épületen belül, az utcáról is jól érzékelhető, tágas, teljes épületmagasságú, átriumos előcsarnokkal adtuk meg. A homlokzat tehát csak gesztusértékű „visszalépő” mozdulatot tesz, de transzparenciája által az utcáról is megadja a térélményt.

Illeszkedés

Az illeszkedés kérdésköre is összetett jelen telek esetében. A Lónyai utca ezen szakasza csaknem homogén módon tartja a 24 méteres párkánymagasságot, kivéve déli szomszédunkat, az egyetlen alacsonyabb épületet. Hosszú távon nyilvánvalóan a homogenitás (24 m-es párkány) támogatandó, de elképzelhető,hogy szomszédunk még évtizedekig nem épül át. Ezért itt is egy gesztusértékű mozdulat megadását tartottuk az illeszkedés jó megoldásának. A tetőkijárat kültérivé váló lépcsőjének vonalvezetése által, az alacsonyabb szomszédos épület felé az épülettömeg áttörtté, légiessé válik.

Transzparencia és vizuális kapcsolatok

Az épületmagas előcsarnoki átrium tere könnyen áttekinthetővé teszi a létesítmény funkcionális struktúráját, és természetes megvilágítást biztosít mind az uszodának, mind a tornatermi szintnek és a nagycsarnoknak is.  Az átriumban szabadon vezetett lépcsőkön bonyolódik az utcai cipős forgalom. A látogatók gyalogos áramlása, és a panorámaliftek mozgása élettel tölti meg a teret. A benapozott, télen is védett átrium különösen alkalmas egész évben „élő”növényzet telepítésére. A túlzott nyári felmelegedéstől a homlokzat napvédő, printelt üvegezése védi a belsőteret. Az üvegezés legkülső felületére nyomtatott és beleégetett kerámiafesték„pöttyök” épületfizikailag külső árnyékolásként működnek, és a felsőbb emeleteken növekvő szoláris terhelés kezelhető a mintasűrűség változóbeállításával.

Az épület sporttermei nemcsak az utcai átrium felől kapnak természetes fényt, hanem a tömbbelső felől megnyitott homlokzaton is. A transzparenciát és a könnyű tájékozódást az is segíti, hogy az épületben belül is vannak „átlátások”: a tornatermi szintgalériaszerű kialakítása révén érzékeljük az uszoda terét, és természetesen a squash és asztalitenisz termekbe is beláthatunk.

No items found.