Impresszum

Budakeszi Városháza

Budakeszi Város Önkormányzata 2003-ban országos, nyilvános és titkosépítészeti tervezési versenypályázatot hirdetett. Hosszú szünet után, azÉpítész Stúdió Kft, mint az I. díjas pályamű szerzője, 2010 évben kapott megbízástaz építési engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére.

A helyszín és a telepítés

A hivatal korábban két különálló épületben működött.Megmaradt és felújításra került a telek dél-keleti részén elhelyezkedő „U”alakú épület, mely 1880 körül épült. Ugyanakkor elbontották az észak-keleti „L”alakú épületet, mert a rossz állagú, korszerűtlen ingatlan felújításagazdaságtalan lett volna.  Az elbontottépület alatti boltíves pincét hasznosítottuk, „Rathaus-Keller”, azaz’Városháza-Pince’ céljára.

A megmaradórégi szárnyat kiegészítő új, Fő utcára merőleges beépítéssel differenciálttérstruktúra jött létre: a régi épület parkos udvara „bezárult”, csendespihenőkert lett, a Főútról nyíló kisvárosias, burkolt, új tér méltó helyzetbehozta a hivatal épületét.

Építész

Fialovszky Tamás, Sólyom Benedek

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Városháza

Pályázat

2003 - országos nyílt tervpályázat, I. díj

Év
2011
Helyszín

Budakeszi, Magyarország

Budakeszi
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak

Pest Megye Építészeti Nívódíj

Publikációk
Funkció

Városháza

Pályázat

2003 - országos nyílt tervpályázat, I. díj

Év
2011
Helyszín

Budakeszi, Magyarország

Budakeszi
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak

Pest Megye Építészeti Nívódíj

Publikációk
#
265
#
265

Budakeszi Városháza

Summa

Budakeszi Város Önkormányzata 2003-ban országos, nyilvános és titkosépítészeti tervezési versenypályázatot hirdetett. Hosszú szünet után, azÉpítész Stúdió Kft, mint az I. díjas pályamű szerzője, 2010 évben kapott megbízástaz építési engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére.

A helyszín és a telepítés

A hivatal korábban két különálló épületben működött.Megmaradt és felújításra került a telek dél-keleti részén elhelyezkedő „U”alakú épület, mely 1880 körül épült. Ugyanakkor elbontották az észak-keleti „L”alakú épületet, mert a rossz állagú, korszerűtlen ingatlan felújításagazdaságtalan lett volna.  Az elbontottépület alatti boltíves pincét hasznosítottuk, „Rathaus-Keller”, azaz’Városháza-Pince’ céljára.

A megmaradórégi szárnyat kiegészítő új, Fő utcára merőleges beépítéssel differenciálttérstruktúra jött létre: a régi épület parkos udvara „bezárult”, csendespihenőkert lett, a Főútról nyíló kisvárosias, burkolt, új tér méltó helyzetbehozta a hivatal épületét.

No items found.
Architektúra

A hivatal F+1szintes új épület tömege nyeregtetős, oromfalas kialakításával illeszkedik ahagyományos környezetbe. A homlokzatképzés az új épületszárnynál is vakolt,mely nemcsak költségtakarékos, de a helyi hagyományoknak is megfelel. A meglévőépület új mészkő lábazatot kapott és a lábazathoz igazított, homokszínű,struktúrált vakolatot alkalmaztunk az új épületnél, míg a régi házon meghagytuka törtfehér vakolatot. A tetőkön hagyományos cserépfedés készült. Azépületszárnyakat összekötő „nyaktagoknál” horganyfedést alkalmaztunk. Anyílászárók faanyagúak és lazúros páccal kezeltek, az új épület ablaksávjaiban táblásfaburkolat „betétek” jelennek meg a nyílászárók között.

ARathaus-Keller lejárata, a Fő utca felől magas, tömör, kőkerítés-falkéntjelenik meg, az udvar felől oszlopos, fedett-nyitott kialakítású.

 

Funkcionális elrendezés

A hivatalépületébe, az új szárnyon keresztül, a saroknál építészetileg is kiemeltfőbejáraton léphetünk be, a recepcióval és ügyfélszolgálattal szemben. Emellett létesült a közönségforgalmi vizesblokkok és a lift. Az itt kialakítottügyfélváróból jó érzékelhető az épület belső szervezése és a földszintiüvegfalon keresztül közvetlen a kapcsolat a belső zöld kerttel is. Az új szárnyföldszintjén –a régi Tanácsterem mellé - került egy multifunkcionális kisteremis, mely a nagyobb tárgyalások mellett, Házasságkötő teremként is működik. Azemeletre egykarú acél-műkő lépcsőn juthatunk fel.

A hasznosított,boltíves pincében (’Rathaus-Keller’) rendezvénytermet alakítottunk ki. A régipince kiegészítéseként, a föld alatt, új, vizes-kiszolgáló helyiségcsoportlétesült, mely biztosítja a rendezvényteremben működő büfé üzemeltethetőségét.