Impresszum

Bovec - Sportcsarnok

A meglévő boveci tornaterem már nem tudja biztosítani vendégei számára a térben és időben is változatos funkcionális környezetet, ezért bontani kell. A helyére a korábbinál lényegesen nagyobb új épületre van szükség. A pályázat során fő célkitűzésünk volt, hogy olyan épületet tervezzünk, ami kielégíti a helyiek igényét egy korszerű, multifunkcionális sport létesítmény iránt, valamint, hogy az épület léptékében és karkaterében szervesen illeszkedjen a környezetébe.

A tervezési program alapján az épület magját egy több részre osztható sportpálya adja, amihez mobil lelátó tartozik. A helyi iskola és a külső használók a sporttereket és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló funkciókat vegyesen használhajták. Az épületben található bowling-, tánc- és a fitness terem külön is tud üzemelni. Az öltözőkből közvetlenül akadálymentesen elérhetők a szabadtéri sportpályák, de szükség esetén külső bejárata miatt szabadtéri rendezvényeknek is otthont adhat.

A tervezési terület a település északi szélén van, a telek erősen dél felé lejt, így kiváló panorámával rendelkezik a településre és a környező hegyekre is. Az épület elhelyezésénél az egyik fő szempont volt,hogy ne konkuráljon a szomszédban található templommal, valamint, hogy nagy méretéből adódóan ne dominálja a látképet. Ezért a környezetet teraszokra tagoltuk, ahol az épület pecsét szerűen jelenik meg a domborzaton. A sportcsarnokban található funkciókat csoportosítottuk belmagasság szempontjából. A kisebb belmagasságú tereket a felszín alá helyeztük, így csak sportpálya és a falmászó terem emelkedik ki a terepszintből, ezzel minimalizálva az utca felől megjelenő épület tömeget. A két területet egy fedett nyitott tér választja el egymástól, ami részben a megérkezés tere, részben pedig itt található a feljárat a szabadtéri sportpályákhoz. Az egész épületet a telek déli részére pozicionáltuk, hogy minél nagyobb része kerüljön föld alá és közvetlen kapcsolata legyen az iskolával, valamint így biztosítva van az előcsarnok közvetlen kültéri kapcsolata. A szabadtéri sportpályák a telek északi részére kerültek, a terep adottságokat kihasználva szabadtéri lelátóval kiegészítve.

Építész

Ábrahám Tamás, Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely, Pálfy Máté

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Sportcsarnok

Pályázat

nyílt tervpályázat

Év
2019
Helyszín

Bovec, Szlovénia

Bovec
,
SI
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Sportcsarnok

Pályázat

nyílt tervpályázat

Év
2019
Helyszín

Bovec, Szlovénia

Bovec
,
SI
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
454
#
454

Bovec - Sportcsarnok

Summa

A meglévő boveci tornaterem már nem tudja biztosítani vendégei számára a térben és időben is változatos funkcionális környezetet, ezért bontani kell. A helyére a korábbinál lényegesen nagyobb új épületre van szükség. A pályázat során fő célkitűzésünk volt, hogy olyan épületet tervezzünk, ami kielégíti a helyiek igényét egy korszerű, multifunkcionális sport létesítmény iránt, valamint, hogy az épület léptékében és karkaterében szervesen illeszkedjen a környezetébe.

A tervezési program alapján az épület magját egy több részre osztható sportpálya adja, amihez mobil lelátó tartozik. A helyi iskola és a külső használók a sporttereket és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló funkciókat vegyesen használhajták. Az épületben található bowling-, tánc- és a fitness terem külön is tud üzemelni. Az öltözőkből közvetlenül akadálymentesen elérhetők a szabadtéri sportpályák, de szükség esetén külső bejárata miatt szabadtéri rendezvényeknek is otthont adhat.

A tervezési terület a település északi szélén van, a telek erősen dél felé lejt, így kiváló panorámával rendelkezik a településre és a környező hegyekre is. Az épület elhelyezésénél az egyik fő szempont volt,hogy ne konkuráljon a szomszédban található templommal, valamint, hogy nagy méretéből adódóan ne dominálja a látképet. Ezért a környezetet teraszokra tagoltuk, ahol az épület pecsét szerűen jelenik meg a domborzaton. A sportcsarnokban található funkciókat csoportosítottuk belmagasság szempontjából. A kisebb belmagasságú tereket a felszín alá helyeztük, így csak sportpálya és a falmászó terem emelkedik ki a terepszintből, ezzel minimalizálva az utca felől megjelenő épület tömeget. A két területet egy fedett nyitott tér választja el egymástól, ami részben a megérkezés tere, részben pedig itt található a feljárat a szabadtéri sportpályákhoz. Az egész épületet a telek déli részére pozicionáltuk, hogy minél nagyobb része kerüljön föld alá és közvetlen kapcsolata legyen az iskolával, valamint így biztosítva van az előcsarnok közvetlen kültéri kapcsolata. A szabadtéri sportpályák a telek északi részére kerültek, a terep adottságokat kihasználva szabadtéri lelátóval kiegészítve.

No items found.

Az épület nagy mérete miatt ezen a vidéken előforduló nagyobb mezőgazdasági épületeket tekintettük előképnek. A tornacsarnok külső megjelenésében a helyi építészetben előforduló anyagokat használtuk: szilárd, tömör alap, könnyed fa felépítménnyel emiatt szervesen kapcsolódik a helyi épített környezetbe, de kortárs módon. Az épület föld feletti része látszóbeton talapzaton van, ami a főbejárat felőli oldalon emelkedik ki a terepből. A sportpályák nagy belmagasságú része két irányú fa burkolatot kapott ami a talapzattól eltartva jelenik meg. A fa és a látszó beton anyagok jelennek meg a belső terekben is.

A sportpálya nagy fesztávú lefedését két irányban teherhordó fa gerendarács biztosítja. Ez a szerkezet a kívülről vasbeton falakon ül ami egyben biztosítja a terepviszonyokból adódó támfal szerepét is.

Sportolás szempontjából a direkt napsugárzás zavaró lehet, de az egyenletes és megfelelő megvilágítás elengedhetetlen. A sportpályák egyenletes mevilágáítását a gerendarácsok közti felülvilágítók biztosítják, amik egyben karakteres jelleget adnak az épületnek kivülről. A lelátók világítását és a biztonságos közlekedést a közvetlenül kapcsolódó folyosó látja el. Az egyéb föld alatt lévő főbb funkciók részben a felülvilágítókon, részben a főbejárat üvegfalán keresztül kapnak fényt. Az öltözőkhöz vezető folyosón süllyesztett növényekkel beültetett bevilágítóval biztosítjuk a természetes fény lejutását, és egyben a barátságos hangulatot.

A tornacsarnok kétszintes előcsarnoka a városközpont felől érkezve egyértelműen kijelöli a bejáratot gyalogosoknak és autósoknak egyaránt. Rendezvény idején ebből a bejárati térből érhetők el a büfé és wc funkciók a vendégek számára. Mivel a tornatermet tanítási időben az iskola használja, ezért egy fedett, zárt összekötő folyosó kapcsolódik közvetlenül az iskolához. Előcsarnokon keresztül érhetőek el az öltözők és innen a több részre osztható tornaterem, vagy szükség esetén a szabadtéri sportpályák akár az épület körüli akadálymentes rámpán. Tanítási időben a bowlingpálya, fitness, falmászóterem és tánc/harcművészeti terem külön bejáraton keresztül függetlenül használható akár külső vendégek számára is.

Az alacsonyabb belmagasságú terek fölött van az épület parkolója, ahonnan sport esemény idején könnyen elérhetjük a fedett és szabadtéri sportpályákat egyaránt. Ez a terület poziciójából és méretéből adódóan városi térként szolgálhat, mivel parkolóként csak nagyobb sportesemények alkalmával használják ki. Helyet adva szabadtéri rendezvényeknek, vásároknak, sportseményeknek.

Az épület körül két játszótér kapott helyet. Az első a bejárati térhez kapcsolódó, ahol a röviden itt időző szülők gyermekei tölthetnek el időt. A másik nagyobb a szabadtéri sportpályák fölött van, ez körülhatárolt módon nyugodtabb körülmények között használható.