Impresszum

Bled - Hotel Europa

A tervpályázat valódi feladata a funkcionális elvárások és beruházói vízió építészeti megfogalmazásán túl a program és a helyszín konfliktusának feloldása, de legalábbis kezelése.

Ez a konfliktus, ami minden Bledhez hasonló ember által birtokba vett természeti kincset veszélyeztet, a népszerűségből fakadó túlzsúfoltság és az érték lassú,emberi eróziója. Minél különlegesebb az érték annál gyorsabb az amortizáció.  

A kiíró által vizionált ház sosem lesz kicsi és a talaj amit kiszorít sem ad majd otthont erdőnek. Tehet viszont gesztusokat a ház, a kármentés helyett lehet célja új érték teremtése. Javaslatunkban ennek az értékteremtésnek a lehetőségét vizsgáltuk.

telepítés

A ház a környező beépítéshez léptékében nem illeszthető. A tömeg a környező házaknál nagyobb minden dimenziójában, és a méretet legitimáló környező hotelek is a domboldal tájsebei. Ezért az épület tagolása, bár kissé csökkenteni tudja a látványt, valódi értéket nem hoz létre, csak a próbálkozás illúzióját.

Ellenben ha a ház vállalja a méretét, azért cserébe, hogy a teljes tömege a Kolodvorska cesta csatlakozó szintje alatt maradjon a beavatkozás hatása valóban kap pozitív ellensúlyokat. A felső utcák felől egy új kilátó parkkal gazdagodik a település, a tó irányából pedig csak a felső szintek nyúlnak a lombkoronák fölé.

környezet és anyaghasználat

Az ötödik homlokzat és a ház belsejét feltáró kráter a tájépítészeti formálás terepe. A koncepció legnagyobb erénye, hogy a Kolodvorska cesta irányából nem épületet, hanem parkot kap a város.  

Ennek a parknak a középső sávját veszik birtokba a hotel vendégei és a városlakók, itt található a főbejárat lankás lépcsője, a kilátó terasz amit a kávézó és bisztró nyüzsgése gazdagít. A funkcionális kapcsolatokat két egyszerű - a kávézót és a függőleges közlekedést kiszolgáló - felépítmény segíti.

A tető fennmaradó részét buja őshonos növényzet gazdagítja. A kráter melletti hűsítő vízfelület vízesésként hull a mélybe, ahol a vízben álló sziklakert látványa biztosít egyedi atmoszférát. 

A föld alatti építkezés eredménye, hogy a faszerkezetek helyett a vasbeton a logikus választás. A nyers, kőzetszerű felületeknek izgalmas ellenpólusai a víz és növényzet természetes elemei, amik oldottá és otthonossá teszik a hotel világát.

Építész

Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely, Ábrahám Tamás, Hellenpárt György, Bitter Fruzsina

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Szálloda

Pályázat

nyílt tervpályázat - 3. díj

Év
2020
Helyszín

Bled, Szlovénia

Bled
,
SI
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Szálloda

Pályázat

nyílt tervpályázat - 3. díj

Év
2020
Helyszín

Bled, Szlovénia

Bled
,
SI
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
467
#
467

Bled - Hotel Europa

Summa

A tervpályázat valódi feladata a funkcionális elvárások és beruházói vízió építészeti megfogalmazásán túl a program és a helyszín konfliktusának feloldása, de legalábbis kezelése.

Ez a konfliktus, ami minden Bledhez hasonló ember által birtokba vett természeti kincset veszélyeztet, a népszerűségből fakadó túlzsúfoltság és az érték lassú,emberi eróziója. Minél különlegesebb az érték annál gyorsabb az amortizáció.  

A kiíró által vizionált ház sosem lesz kicsi és a talaj amit kiszorít sem ad majd otthont erdőnek. Tehet viszont gesztusokat a ház, a kármentés helyett lehet célja új érték teremtése. Javaslatunkban ennek az értékteremtésnek a lehetőségét vizsgáltuk.

telepítés

A ház a környező beépítéshez léptékében nem illeszthető. A tömeg a környező házaknál nagyobb minden dimenziójában, és a méretet legitimáló környező hotelek is a domboldal tájsebei. Ezért az épület tagolása, bár kissé csökkenteni tudja a látványt, valódi értéket nem hoz létre, csak a próbálkozás illúzióját.

Ellenben ha a ház vállalja a méretét, azért cserébe, hogy a teljes tömege a Kolodvorska cesta csatlakozó szintje alatt maradjon a beavatkozás hatása valóban kap pozitív ellensúlyokat. A felső utcák felől egy új kilátó parkkal gazdagodik a település, a tó irányából pedig csak a felső szintek nyúlnak a lombkoronák fölé.

környezet és anyaghasználat

Az ötödik homlokzat és a ház belsejét feltáró kráter a tájépítészeti formálás terepe. A koncepció legnagyobb erénye, hogy a Kolodvorska cesta irányából nem épületet, hanem parkot kap a város.  

Ennek a parknak a középső sávját veszik birtokba a hotel vendégei és a városlakók, itt található a főbejárat lankás lépcsője, a kilátó terasz amit a kávézó és bisztró nyüzsgése gazdagít. A funkcionális kapcsolatokat két egyszerű - a kávézót és a függőleges közlekedést kiszolgáló - felépítmény segíti.

A tető fennmaradó részét buja őshonos növényzet gazdagítja. A kráter melletti hűsítő vízfelület vízesésként hull a mélybe, ahol a vízben álló sziklakert látványa biztosít egyedi atmoszférát. 

A föld alatti építkezés eredménye, hogy a faszerkezetek helyett a vasbeton a logikus választás. A nyers, kőzetszerű felületeknek izgalmas ellenpólusai a víz és növényzet természetes elemei, amik oldottá és otthonossá teszik a hotel világát.

No items found.