Impresszum

Balatonfenyvesi strand felújítása

A strandfelújítás központi eleme az elöregedett, faszerkezetű strandbüfék újjáépítése. A helyéül szolgálópartszakasz a Vas Gereben és Száva utcák között a város nyári életének egyik legfőbb helyszíne. Ez az első számú megérkezési pont a strandra, az éjszakai élet indító és záró pontja és a strand mindennapi életének központja is. Ezért is fontos volt, hogy a terület vizsgálatával olyan komplex rendezési javaslat születhessen , mely minden korosztályt és igényt egyszerre szolgál ki, miközben Balatonfenyves megújuló arculatának meghatározó ikonja lesz.

A terület tengelyében fut át a vasútállomást a stranddal összekötő Vachott Sándor utca a Balaton felé. A strand jelképes 'főbejáratát' is kijelölő sétány markánsan két részre tagolja a területet, véget pedig csak a Balatonnál szabad érjen, ahol a páratlan panoráma fogadja a látogatót. Az északipart látképe nemcsak a vízpartról

élvezhető,már a vasútállomástól indulva felsejlik, és a part felé haladva fokozatosan tárul fel. A tengely két oldalán a városi szövetben is érezhető osztás adódik.Míg a sétány egyik oldalán a szabadon álló épületek szövete egészen a strandig fut, szemközt parkkal bővül ki a tér.

A zenepavilon körüli tér a strand életét szövi be a városi környezetbe. Itt kapcsolódik össze leginkább a két struktúra, és ez a hely szolgál a városrész központjaként.

Hosszirányban három tengely fut végig a strandon, az autós és két gyalogos, melyek folyamatos vonalvezetése adja a belső közlekedés ütőereit. Ezek a hossztengelyek funkcionálisan is eltérő sávokra tagolják a strandot, melyből a területen a parti föveny és az azt kiszolgáló infrastruktúra sávja válik ketté.

A vasúttól a partig futó tengely, melyet a tekintet a Badacsonyig visz alapvetően meghatározza Balatonfenyves identitását. Emiatt kiemelten fontos, hogy az itt adódó szintkülönbségeket enyhe lejtéssel vegyük fel, és ne tagolja az utat épített akadály, lépcső.

A területhez kapcsolódó eltérő karakterű területekből következik, hogy a mellettük helyet kapó épületek sem azonos tipológiát követnek. Míg a családi házas sávban megfér egy -egy nagyobb épület, a park és a pavilonszomszédságában finomabb lépték indokolt.

Az épületegységek fellazításának oka kettős. Egyfelől fontos a városi és strandterületek intenzív összekapcsolása, de legalább ennyire lényeges az egyeselemek közötti átlátás mely a panoráma feltárulását segíti elő.

Az egyes elemek pozicionálását az egymáshoz való viszonya mellett a területen belül elfoglalt hely befolyásolta. Kiemelt szempont, hogy a part menti sáv minél tágasabb maradjon, az elhelyezett épített sávnál ennél fogva karcsúságra törekedtünk

Építész

Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész

László Viktor, Galambos Máté, Szakács Barnabás

Funkció

Kereskedelem
Vendéglátás

Pályázat
Év
2017
Helyszín

Balatonfenyves, Magyarország

Balatonfenyves
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Kereskedelem
Vendéglátás

Pályázat
Év
2017
Helyszín

Balatonfenyves, Magyarország

Balatonfenyves
,
HU
Megrendelő
Fotó
Díjak
Publikációk
#
405
#
405

Balatonfenyvesi strand felújítása

Summa

A strandfelújítás központi eleme az elöregedett, faszerkezetű strandbüfék újjáépítése. A helyéül szolgálópartszakasz a Vas Gereben és Száva utcák között a város nyári életének egyik legfőbb helyszíne. Ez az első számú megérkezési pont a strandra, az éjszakai élet indító és záró pontja és a strand mindennapi életének központja is. Ezért is fontos volt, hogy a terület vizsgálatával olyan komplex rendezési javaslat születhessen , mely minden korosztályt és igényt egyszerre szolgál ki, miközben Balatonfenyves megújuló arculatának meghatározó ikonja lesz.

A terület tengelyében fut át a vasútállomást a stranddal összekötő Vachott Sándor utca a Balaton felé. A strand jelképes 'főbejáratát' is kijelölő sétány markánsan két részre tagolja a területet, véget pedig csak a Balatonnál szabad érjen, ahol a páratlan panoráma fogadja a látogatót. Az északipart látképe nemcsak a vízpartról

élvezhető,már a vasútállomástól indulva felsejlik, és a part felé haladva fokozatosan tárul fel. A tengely két oldalán a városi szövetben is érezhető osztás adódik.Míg a sétány egyik oldalán a szabadon álló épületek szövete egészen a strandig fut, szemközt parkkal bővül ki a tér.

A zenepavilon körüli tér a strand életét szövi be a városi környezetbe. Itt kapcsolódik össze leginkább a két struktúra, és ez a hely szolgál a városrész központjaként.

Hosszirányban három tengely fut végig a strandon, az autós és két gyalogos, melyek folyamatos vonalvezetése adja a belső közlekedés ütőereit. Ezek a hossztengelyek funkcionálisan is eltérő sávokra tagolják a strandot, melyből a területen a parti föveny és az azt kiszolgáló infrastruktúra sávja válik ketté.

A vasúttól a partig futó tengely, melyet a tekintet a Badacsonyig visz alapvetően meghatározza Balatonfenyves identitását. Emiatt kiemelten fontos, hogy az itt adódó szintkülönbségeket enyhe lejtéssel vegyük fel, és ne tagolja az utat épített akadály, lépcső.

A területhez kapcsolódó eltérő karakterű területekből következik, hogy a mellettük helyet kapó épületek sem azonos tipológiát követnek. Míg a családi házas sávban megfér egy -egy nagyobb épület, a park és a pavilonszomszédságában finomabb lépték indokolt.

Az épületegységek fellazításának oka kettős. Egyfelől fontos a városi és strandterületek intenzív összekapcsolása, de legalább ennyire lényeges az egyeselemek közötti átlátás mely a panoráma feltárulását segíti elő.

Az egyes elemek pozicionálását az egymáshoz való viszonya mellett a területen belül elfoglalt hely befolyásolta. Kiemelt szempont, hogy a part menti sáv minél tágasabb maradjon, az elhelyezett épített sávnál ennél fogva karcsúságra törekedtünk

No items found.
Pavilonok

A könnyűszerkezetes építés divatos kortárs példája a konténer építészet. Előnye, hogy tartószerkezet készen rendelkezésre áll, sorolható, és egységenként egyben szállítható. A hajózási konténerek cirka 10 éves életciklusuk után használaton kívül vesztegelnek a világkikötőiben. Ezek vasúti szállítása és újrahasznosítása környezettudatos gondolat . Ugyanakkor fontos figyelni ezek állapotára, és bizonytalan eredetére.A használt konténerek teljes fertőtlenítése, homokszórása és felújítása szükséges,mielőtt elnyerik új funkciójukat. Hátránya az elemméretből adódó nagyfokú kötöttség és behatároltság. Megjelenésében kifejezetten ideiglenes hatású.

A hajózási konténerek természetes anyaga egy speciális acél ötvözet, ami a 'corten' néven vált ismertté . Ezt az anyagot a korrózióval szembeni ellenállóképessége miatt fejlesztették ki. Jellemzője, hogy környezeti erózióhatására olyan rozsdát képez, m e l y n e m korrózióként lép fel, hanem patinaként védi a szerkezetet. A kortárs építészet kedvelt anyaga ez a karakteres, nyers felület, aminek a karakterét kidomborítja a természeti környezet. Esetünkben örömtelien őszinte viselkedésnek tartanánk megmutatni az újrahasznosított konténer anyagának a természetét, mely markáns színével egységes karaktert is nyújtana a játékosan elforgatott, és különbözőkialakítású büféknek.

Bár

A három oldalú kiszolgálással rendelkező bár a legnyitottabb konténer elem. A zárt magas szekrény a konténer hátsó falán alkalmas tárolásra, míg a három irányba nyitott bár egyszerre szolgálja ki a strand és a sétány forgalmát.

Büfé

A két kiszolgálópulttal megnyíló büfé a balatoni átlátás mellet a látványkonyhába is betekintést enged. A kétoldali magas szekrény a raktározást, gépészetet és hulladékkezelést integrálja.

Az egyirányú, kétoldali kiszolgálással rendelkező második büfétípus esetén a kiszolgálás egy irányban történik, nagy felületen,látványkonyhával. A kétoldali magas szekrény a raktározást, gépészetet és hulladékkezelést integrálja.

A harmadik típusú, egy irányba megnyíló büfé két részre osztódik, egy zártabb, magas szekrénnyel szeparált konyhára és egy nyitott kiszolgáló pultra válik szét. A gépészetet és a hulladéktárolást szintén a szekrények integrálják.

A negyedik egység egy kis látványkonyhát és egyirányú kiszolgáló pultot tartalmaz. Helyet kapott benne egy olyan zártabb egység, mely a raktározás, kisebb öltöző, hulladéktárolás és gépészet befogadására alkalmas lehet, szűkös keretek között.

Raktár és WC

Elhelyeztünk a strand felé eső oldalon egy vizesblokkot férfi és női mosdókkal melyhez egy raktár egységet is csatoltunk,mely szezonon kívül a bútorok tárolására alkalmas.

Étterem

Az egész szezonban nyitva tartó étterem a megújult part különlegessége. A fogyasztótér üvegfala harmonikaként kinyitható, így a fogyasztótér nyáron teljesen átjárhatóvá tehető. A látványkonyhába betekintve nyomon követhető a helyi specialitások összeállítása. A zárt bütü felől raktárakon és hulladéktárolón keresztül megoldott az üzemi forgalom.

Árnyékolás

A teraszok árnyékolásához egy a svájci Avenches városának mobil ernyős térlefedését adaptáltuk. A precíz, letisztult szerkezet elegánsan és egyszerűen oldja meg a feladatot, miközben kellemes ellenpólusa a felújított konténerek nyers karakterének.

A dupla ponyvaborítás nappal és este egyformán izgalmas fényjátékra ad lehetőséget, és a szerkezetet is takarja.