Impresszum

Állatorvostudományi Egyetem campusa

Az egyetemi campusfejlesztés a Bethlen Gábor tér felőli jelenlegi menzát és aulát magába foglaló tömb helyén jön létre. Ez az épület terjengős alapterületével és alacsony beépítési magasságával nem jól funkcionál, az épület helyzete és beépítési adottságai is gyengítik a campus építészeti együttesét. Az elbontás után egy jó adottságú fejlesztési terület jön létre. A meglévő ingatlanállomány vizsgálata során a XIX. századi épületekre utólag rárakódott rétegeket visszabontjuk, hogy azok eredeti karakterét visszaállítsuk. Így B jelű épület újra két tömegűvé válik, az István út felőli homlokzat is újra eredeti lesz.



Az egyetemi campus új eleme a Bethlen Gábor térfalra szerkesztett kollégiumépület. Az épület folytatja a múlt században épített új tömbök sorozatát, de a modern épületekhez képest is új arculattal jelenik meg. A Bethlen Gábor utca felőli épületek mögött, az utcával párhuzamosan a campus területén belül kialakul egy új sétáló utca, ami campus nyüzsgő új főutcájaként jelenik meg. Ez az utca választja el és köti is össze a XIX. századi építészetet a mai korral. Az utca a kerület terveinek megfelelően az északi irányban a tömbön kívül is folytatódik, így beépül a város meglévő szövetébe.

Koncepció:

A campus belső világának két részre bontásával kialakul egy pavilonos - ligetes karakterű, klasszikus beépítés és egy városias, racionális beépítés, amibe az új kollégium épület is bekapcsolódik. Ez a tagolás létrehozza a campus új bejárati terét, fórumát és a Bethlen Gábor utcával párhuzamos új gyalogos főutcáját is. A campus területe a fejlesztéssel lezárttá és maximálisan beépítetté válik, azonban a szomszédos, alacsony beépítésű telek ideális lehet távlati fejlesztések céljára. Azt továbbgondolva a két szárny széthúzásával egy nagyvonalú, közösségi terekkel gazdagított átriumot fog közre. A belső szárny fellazításával a campus felé intenzív kapcsolatot alakít ki az újonnan létrejött belső világ. A terepszinti szolgáltatások és közös területek nagyrésze egy süllyesztett fórum köré szerveződik, így a túlépített földszint helyett egy elegáns bejárati tér jön létre. A campus belseje felé a homlokzat visszalépcsőzik, ebbe az irányba néznek a közösségi terek, a konyhák. A belső udvar arca könnyedebb, lazább, játékosabb, míg az utca felé hagyományos városias karakter és beépítés jelenik meg.

Az Egyetemi Campus új, méltó főbejáratot kap a Bethlen Gábor tér felől. Az kollégium ellebegő tömbje alatt egy fedett bejárati tér alakul ki, amely a campus új belső fórumára és főutcájára vezet bennünket. A kollégium homlokzata őszinte eleganciával jelenik meg az utca felé. Az épület belső struktúrája egy könnyed finombeton rácsot rajzol, amelyben betétként jelennek meg a teljes szobafrontot kitöltő, igényes fa nyílászárók. Az épület karcsú, magas véghomlokzata a város irányából távolabbról is jól látszik és a campus fejlesztés jól beazonosítható vertikális jelévé válhat. A főbejáraton belépve tágas, többszinttes előcsarnokba érkezünk. Az épület belső rendszere jól átlátható, a fő közlekedési irányok egyből feltárulnak előttünk és a közösségi funkciók könnyen elérhetőek. A kollégium belső átriumába is fellátunk, amely világos fényudvarként hozza le a napfényt az alsó  szintekre is. Ez az átrium a közösségi élet színtere. Az igényes, minőségi de visszafogott első anyaghasználat az izgalmas téri világot erősíti és kihangsúlyozza a természetes fény belsőépítészeti szerepét.

Az új főépület előtti terület finom lesüllyesztésével egy védett, központi 'fórum' jön létre. A lesüllyesztett tér bekapcsolja a vérkeringésbe és könnyen elérhetővé teszi a legnagyobb létszámú közönség funkciókat, a multifunkcionális aulát és az éttermet. A campus belső főutcájának végén kialakuló többszintes fórum igazi találkozási pont. Megfelelő hátteret biztosít az aula sokoldalú hasznosíthatóságához, kitelepülhet ide az étterem, közvetlen vizuális kapcsolat alakul ki az alatta lévő állatházzal és a felette lévő kollégiumi épület közösségi funkcióival. Az épített kültéri bútorok és a telepített növényzet egyaránt a tér intenzív használhatóságát segítik. A kollégium épület középső közlekedője egy tágas, napfényes belső átrium térré alakul. Ez a ház közös nappalija. Itt közlekedünk, találkozunk egymással, tanulhatunk és pihenhetünk. Az egyedi hangulatot és az otthonosságot erősíti az intenzív növénytelepítés és az állatok jelenléte is (pl. énekesmadarak). Az épületszárnyak közötti átrium impulzív kialakítása a nyüzsgő kollégiumi élethez illeszkedik. A közösségi élet térként, térben jelenik meg az épületben. Fontos célunk, hogy élénk kollégiumi közösségi élet alkulhasson ki, ehhez igazodik ez az építészeti kialakítás. A campus XIX. századaiban épült épületei és az új épületek közötti tengelyen létrejön az egyetem belső főutcája. A tömböt átszelő gyalogos sétány felfűzi a fontosabb közösségi funkciókat (aula, étterem, egyetemi büfé, szolgáltatások, sport...). Az új épület három szinten is kapcsolódik a főutcához. A lesüllyesztett fórumon keresztül az aulát és az éttermet érhetjük el, a földszinten az előcsarnokba léphetünk be, az emeletre felvezető hídon keresztül pedig a sport funkciókat érhetjük el közvetlenül. Az egyetem aulája lesüllyesztve, a -1 szinten található. A kétszintes tér galériaszintjére érkezünk meg, ahonnan egy tágas és kényelmes lépcső vezet le a multifunkcionális rendezvénytérbe. A mobil válaszfalrendszernek köszönhetően a tér sokoldalúan használható. Nagylétszámú  akár 1200 fő) egyetemi rendezvények, sport- és kulturális események, konferenciák,  kiállítások és bálok...

A lesüllyesztett központi fórum szintjén található az étterem, amely oldalsó- és felső  megnyitásának köszönhetően kap elegendő fényt. A funkció az időjárás függvényében a kültérbe is kiterjeszkedhet. Az aula rendezvényterével való közvetlen szintbeli kapcsolat pedig nagyban hozzájárul a multifunkcionalitáshoz. A kollégium déli oldalára pozícionált közös konyhák a társasági élet színterei. A nagyméretű nyitható üvegfelületeken keresztül és az előtte végigfutó napsütötte déli teraszokról rálátunk a campus zöld területére és a városra.A campus főutcájára szervezett új kollégiumépület visszafogottan elegáns, modern, letisztult. A kifejezetten funkcionalista épület méltó az Állatorvostudományi Egyetem rangjához, városszerkezetbe való illeszkedése igazodik a kialakult környezethez. Az új épület egységbe formálja az egész campust, új jelként való formálása identitást hordoz.



Építész

Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely

Belsőépítész
Látványtervező
Tájépítész
Funkció

Állatorvostudományi Egyetem campusa

Pályázat
Év
2016
Helyszín

Budapest VII. kerület

Budapest VII.
,
HU
Megrendelő

Állatorvostudományi Egyetem Budapest

Fotó
Díjak
Publikációk
Funkció

Állatorvostudományi Egyetem campusa

Pályázat
Év
2016
Helyszín

Budapest VII. kerület

Budapest VII.
,
HU
Megrendelő

Állatorvostudományi Egyetem Budapest

Fotó
Díjak
Publikációk
#
370
#
370

Állatorvostudományi Egyetem campusa

Summa

Az egyetemi campusfejlesztés a Bethlen Gábor tér felőli jelenlegi menzát és aulát magába foglaló tömb helyén jön létre. Ez az épület terjengős alapterületével és alacsony beépítési magasságával nem jól funkcionál, az épület helyzete és beépítési adottságai is gyengítik a campus építészeti együttesét. Az elbontás után egy jó adottságú fejlesztési terület jön létre. A meglévő ingatlanállomány vizsgálata során a XIX. századi épületekre utólag rárakódott rétegeket visszabontjuk, hogy azok eredeti karakterét visszaállítsuk. Így B jelű épület újra két tömegűvé válik, az István út felőli homlokzat is újra eredeti lesz.



Az egyetemi campus új eleme a Bethlen Gábor térfalra szerkesztett kollégiumépület. Az épület folytatja a múlt században épített új tömbök sorozatát, de a modern épületekhez képest is új arculattal jelenik meg. A Bethlen Gábor utca felőli épületek mögött, az utcával párhuzamosan a campus területén belül kialakul egy új sétáló utca, ami campus nyüzsgő új főutcájaként jelenik meg. Ez az utca választja el és köti is össze a XIX. századi építészetet a mai korral. Az utca a kerület terveinek megfelelően az északi irányban a tömbön kívül is folytatódik, így beépül a város meglévő szövetébe.

Koncepció:

A campus belső világának két részre bontásával kialakul egy pavilonos - ligetes karakterű, klasszikus beépítés és egy városias, racionális beépítés, amibe az új kollégium épület is bekapcsolódik. Ez a tagolás létrehozza a campus új bejárati terét, fórumát és a Bethlen Gábor utcával párhuzamos új gyalogos főutcáját is. A campus területe a fejlesztéssel lezárttá és maximálisan beépítetté válik, azonban a szomszédos, alacsony beépítésű telek ideális lehet távlati fejlesztések céljára. Azt továbbgondolva a két szárny széthúzásával egy nagyvonalú, közösségi terekkel gazdagított átriumot fog közre. A belső szárny fellazításával a campus felé intenzív kapcsolatot alakít ki az újonnan létrejött belső világ. A terepszinti szolgáltatások és közös területek nagyrésze egy süllyesztett fórum köré szerveződik, így a túlépített földszint helyett egy elegáns bejárati tér jön létre. A campus belseje felé a homlokzat visszalépcsőzik, ebbe az irányba néznek a közösségi terek, a konyhák. A belső udvar arca könnyedebb, lazább, játékosabb, míg az utca felé hagyományos városias karakter és beépítés jelenik meg.

Az Egyetemi Campus új, méltó főbejáratot kap a Bethlen Gábor tér felől. Az kollégium ellebegő tömbje alatt egy fedett bejárati tér alakul ki, amely a campus új belső fórumára és főutcájára vezet bennünket. A kollégium homlokzata őszinte eleganciával jelenik meg az utca felé. Az épület belső struktúrája egy könnyed finombeton rácsot rajzol, amelyben betétként jelennek meg a teljes szobafrontot kitöltő, igényes fa nyílászárók. Az épület karcsú, magas véghomlokzata a város irányából távolabbról is jól látszik és a campus fejlesztés jól beazonosítható vertikális jelévé válhat. A főbejáraton belépve tágas, többszinttes előcsarnokba érkezünk. Az épület belső rendszere jól átlátható, a fő közlekedési irányok egyből feltárulnak előttünk és a közösségi funkciók könnyen elérhetőek. A kollégium belső átriumába is fellátunk, amely világos fényudvarként hozza le a napfényt az alsó  szintekre is. Ez az átrium a közösségi élet színtere. Az igényes, minőségi de visszafogott első anyaghasználat az izgalmas téri világot erősíti és kihangsúlyozza a természetes fény belsőépítészeti szerepét.

Az új főépület előtti terület finom lesüllyesztésével egy védett, központi 'fórum' jön létre. A lesüllyesztett tér bekapcsolja a vérkeringésbe és könnyen elérhetővé teszi a legnagyobb létszámú közönség funkciókat, a multifunkcionális aulát és az éttermet. A campus belső főutcájának végén kialakuló többszintes fórum igazi találkozási pont. Megfelelő hátteret biztosít az aula sokoldalú hasznosíthatóságához, kitelepülhet ide az étterem, közvetlen vizuális kapcsolat alakul ki az alatta lévő állatházzal és a felette lévő kollégiumi épület közösségi funkcióival. Az épített kültéri bútorok és a telepített növényzet egyaránt a tér intenzív használhatóságát segítik. A kollégium épület középső közlekedője egy tágas, napfényes belső átrium térré alakul. Ez a ház közös nappalija. Itt közlekedünk, találkozunk egymással, tanulhatunk és pihenhetünk. Az egyedi hangulatot és az otthonosságot erősíti az intenzív növénytelepítés és az állatok jelenléte is (pl. énekesmadarak). Az épületszárnyak közötti átrium impulzív kialakítása a nyüzsgő kollégiumi élethez illeszkedik. A közösségi élet térként, térben jelenik meg az épületben. Fontos célunk, hogy élénk kollégiumi közösségi élet alkulhasson ki, ehhez igazodik ez az építészeti kialakítás. A campus XIX. századaiban épült épületei és az új épületek közötti tengelyen létrejön az egyetem belső főutcája. A tömböt átszelő gyalogos sétány felfűzi a fontosabb közösségi funkciókat (aula, étterem, egyetemi büfé, szolgáltatások, sport...). Az új épület három szinten is kapcsolódik a főutcához. A lesüllyesztett fórumon keresztül az aulát és az éttermet érhetjük el, a földszinten az előcsarnokba léphetünk be, az emeletre felvezető hídon keresztül pedig a sport funkciókat érhetjük el közvetlenül. Az egyetem aulája lesüllyesztve, a -1 szinten található. A kétszintes tér galériaszintjére érkezünk meg, ahonnan egy tágas és kényelmes lépcső vezet le a multifunkcionális rendezvénytérbe. A mobil válaszfalrendszernek köszönhetően a tér sokoldalúan használható. Nagylétszámú  akár 1200 fő) egyetemi rendezvények, sport- és kulturális események, konferenciák,  kiállítások és bálok...

A lesüllyesztett központi fórum szintjén található az étterem, amely oldalsó- és felső  megnyitásának köszönhetően kap elegendő fényt. A funkció az időjárás függvényében a kültérbe is kiterjeszkedhet. Az aula rendezvényterével való közvetlen szintbeli kapcsolat pedig nagyban hozzájárul a multifunkcionalitáshoz. A kollégium déli oldalára pozícionált közös konyhák a társasági élet színterei. A nagyméretű nyitható üvegfelületeken keresztül és az előtte végigfutó napsütötte déli teraszokról rálátunk a campus zöld területére és a városra.A campus főutcájára szervezett új kollégiumépület visszafogottan elegáns, modern, letisztult. A kifejezetten funkcionalista épület méltó az Állatorvostudományi Egyetem rangjához, városszerkezetbe való illeszkedése igazodik a kialakult környezethez. Az új épület egységbe formálja az egész campust, új jelként való formálása identitást hordoz.



No items found.